Ripley is een rockformatie uit de Achterhoek. Foto: PR
Ripley is een rockformatie uit de Achterhoek. Foto: PR Foto:

Rockformatie Ripley bij LIVE@IDEAAL

Zelhem - Woensdagavond 3 mei staat de band 'Ripley' centraal in het programma live@ideaal, dat tussen 20.00 en 22.00 uur, vanuit de iBeat Recording Studio in Zelhem, wordt uitgezonden. De band speelt live en de muzikanten worden door de presentator van het programma bevraagd over hun 'roots' en invloeden.

Ripley is een rockformatie uit de Achterhoek. De muziek is divers en leunt zowel tegen de blues aan alsook soms tegen de (hard)rock. Nummers van bijvoorbeeld Thin Lizzy, Rory Gallagher en The Cult maken deel uit van een setlist, die voornamelijk bestaat uit covers die kenmerkend zijn voor de muziek van Ripley. De meeste leden van Ripley hebben een flinke ervaring in diverse bands en muziekrichtingen. Ze vonden elkaar in de rock.

Zanger Wouter Mullink kreeg de muziek van zijn ouders (Fats Domino, Little Richard) met de paplepel ingegoten en nam al op jonge leeftijd deel aan de lokale soundmixshow. Na het zien van een live-optreden van Iron Maiden was zijn Metal Manie niet meer te stoppen. Hij zong onder andere bij de band Covik, Super Sleazy en met de band Hz Electric beleefde hij zijn muzikale hoogtepunt op het hoofdpodium van Metropool in Hengelo (O).

De vader van Alfons Duis-drums speelde slagwerk bij de plaatselijke fanfare van Wehl en zijn moeder zong bij het plaatselijke gemengde koor. Al op jonge leeftijd leerde hij de kleine trom kennen, maar door andere hobby's begon hij pas veel later met drummen. Met een collega werd vervolgens de band 'The Jack' opgericht. In 2015 stopte die band. Alfons las een berichtje over Ripley en bleef na een avondje meespelen de drummer van de band.

Eddo de Groot-gitaar, mede-oprichter van Ripley, is een geboren Amsterdammer en groeide op binnen de Amsterdamse punkscene. Punk spelen leek hem niet zo moeilijk en dus kocht hij een gitaar met een versterker. Vervolgens speelde hij een aantal jaren bij de hardcore punk band 'Last Few', bij de Amsterdamse band 'The Zoo' (Alternative/Punk) en het Leusdense 'Better Not Ask' (Rock/Grunge). Vervolgens verhuisde hij naar de Achterhoek, waar hij Jan Geert Hek in 'Big Egg Lemma' (Alternative/Funk) leerde kennen. Toen deze band ter ziele hield hij een muzikale pauze, maar uiteindelijk richtte hij met Jan Geert Ripley op.

Doetinchemmer Jan Geert Hek-gitaar werd al vroeg bekeerd tot de metal. Hij richtte op 19 jarige leeftijd zijn eerste band op. Jan Geert speelde hier gitaar. Daarna speelt hij nog in verschillende gelegenheidsbands en diverse projecten, waarbij hij, afhankelijk van de behoefte, ook andere instrumenten speelt.

Repertoire gaat van blues tot (hard)rock

Naast Ripley is Jan Geert in andere multimediale projecten actief waar hij zowel muziekaal als technisch (opname, mix en post-productie) muziekanten ondersteunt. Bij 'Leaves are Falling' en 'Furry Animals Taste Better', was hij verantwoordelijk voor de opnames, de mix en post-productie. Voor Ripley heeft hij een videoclip gemaakt en demo-opnames gerealiseerd.

Harold Janssen-basgitaar uit Groenlo werd muzikaal gevormd door diverse ooms (Beatles, Stones, Eagles, Queen, Police), wat in tegenstelling stond tot de huiselijke duitse schlagermuziek waar hij helemaal niets mee had. Toen de voetbalcarrière in het slop raakte en vrienden een band wilden beginnen, was een kromme bas met te kleine versterker snel gekocht. Resultaat was de Grolse band 'Combat Crows'. Het bassen werd voorgezet in de bands 'Eclipse', 'My Mindvision', 'Bateren' en de coverband 'Screamager'. Toen deze band uit elkaar viel heeft circa 8 jaar niet meer gespeeld.

Live@Ideaal
Live@Ideaal wordt iedere woensdagavond tussen 20.00 en 22.00 uur uitgezonden. Het programma is live te beluisteren via Radio Ideaal. Live meekijken kan op woensdagavond vanaf 19.30 uur via www.ideaal.org. Bands en artiesten die ook in het programma live willen komen spelen, kunnen mailen naar Live@Ideaal.org of schrijven naar Ideaal Radio, Televisie & Internet, t.a.v. Live@Ideaal.org, Postbus 50, 7020 AB, Zelhem.