Neele (l) en Naomi helpen Els om het kinderzwerfboekenstation te openen. Foto: Liesbeth Spaansen
Neele (l) en Naomi helpen Els om het kinderzwerfboekenstation te openen. Foto: Liesbeth Spaansen

Kinderzwerfboeken starten bij Station De Rank

TOLDIJK - "Je mag het boek natuurlijk eerst lezen," vertelt stationschef Els Veraart lachend, als ze vertelt dat alle kinderen aan het eind van de middag een boek mogen meenemen. "Daarna mag je het boek doorgeven aan iemand die niet zo vaak leest en dan zeg je: 'Alsjeblieft, hier heb jij mijn zwerfboek, mag jij hebben'. Of je legt het neer bij de tandarts. Zo gaat zo'n boek op reis." Els opende dinsdag 9 mei in basisschool De Rank in Toldijk een nieuw kinderzwerfboekenstation. Neele en Naomi uit groep 3/4 mochten de officiële handeling verrichten.

Door Liesbeth Spaansen

Alle leerlingen van de school maakten die ochtend kennis met het nieuwe kinderzwerfboekenstation. In de klas van de jongste leerlingen vertelde Els over het zwerven van de boeken en las een mooi prentenboek voor.
Voor de leerlingen van groep 3/4 was een taak weggelegd. Twee leerlingen, Neele en Naomi mochten de vlag van kinderzwerfboek voor de boekenkast weghalen en zo het station officieel openen. De leerlingen zagen dat deze zwerfboeken al een leven achter de rug hadden als bibliotheekboeken, maar als zwerfboeken nog veel kunnen betekenen. Naast lezen zijn er leuke spelletjes te doen met boeken. Deze groep kreeg de opdracht om de boeken van dik naar dun te rangschikken. Dat gaf leuke meetmomenten.
Groep 5/6 was verbaasd dat zij zomaar een kinderboek cadeau kregen. "Maar het is wel een zwerfboek. Het boek gaat zwerven en zo een heel ander leven leiden dan dat het alleen maar in de boekenkast staat. Via de computer is te volgen waar het boek allemaal is geweest, met de zwerfcode voorin het boek." Zij kregen even een boek in hun handen en speelden de boekenbingo.

De hoogste groepen 7/8 kwamen even tot de kern van de noodzaak van een kinderzwerfboekenstation. Els legt uit: "Het Nationaal Fonds Kinderhulp helpt kinderen die in ons land in armoede opgroeien. Om meer kinderen te kunnen laten lezen is in 2010 het kinderzwerfboek in het leven geroepen, maar inmiddels komen er steeds meer stations om àlle kinderen te kunnen laten lezen. Door eigen gelezen boeken aan te bieden, helpen kinderen elkaar." Zij kregen de opdracht om de kinderboeken op volgorde naar het aantal pagina's terug te zetten. Lezen is belangrijk. "Er gaat een wereld voor je open als je een boek leest en je leest dingen die je normaal in je leven nooit zou beleven." Een zwerfboek uit het zwerfboekenstation kan ook gewoon weer worden teruggezet na lezen. Als de boekenkast leeg raakt, kunnen er ook boeken worden aangevuld via de kinderzwerfboek organisatie. Maar zelf een boek laten zwerven is leuker en daarom werden alle leerlingen opgeroepen om de kinderboeken die nu in hun eigen kast staan en die ze gelezen hebben, maar niet meer inkijken, aan te bieden als kinderzwerfboek.


www.kinderzwerfboek.nl