Het eerste Keurmerk Veilig Ondernemen Buitengebied voor Hengelo/Vorden. Foto: Liesbeth Spaansen
Het eerste Keurmerk Veilig Ondernemen Buitengebied voor Hengelo/Vorden. Foto: Liesbeth Spaansen

Keurmerk Veilig Ondernemen Buitengebied

'Ster behouden iets van voortdurende aandacht'

Vervolg van de voorpagina

BRONCKHORST/HENGELO - De burgemeester is trots op dit eerste keurmerk veilig ondernemen buitengebied in haar gemeente Bronckhorst. "Die eerste ster behalen is een, maar die ster behouden dat is iets van voortdurende aandacht met elkaar. Ik ga ervan uit dat wij daar ruim voldoende in slagen en wij een van de veiligste gemeenten blijven waar het bovendien prettig ondernemen, wonen en recreëren is."

Jakob Bartelds, voorzitter LTO Noord feliciteerde alle partijen met de behaalde ster. "Als je het samen oppakt, zorgt dat voor meer veiligheid. Ook wij zien de grasmaaiers, gewasbeschermers en afsluiters verdwijnen." Hij gaf aan blij te zijn met de deelname van de jagers. Dat kon Laurens Hoedemaker, directeur Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging beamen. "We hebben vele vrijwilligers, die op de meest rare tijdstippen in het veld zijn. Jagers die letterlijk hun ogen en oren open hebben. We constateren nogal eens dingen die niet door de beugel kunnen: drugs dumpingen, wietplanten geteeld tussen het maïs of raar verkeer 's nachts in het veld. We kunnen nu die informatie ook goed kwijt."

Patrick van den Brink vertelde dat het CCV waar hij directeur van is veertien jaar geleden werd opgericht om publieke en private partijen bij elkaar te brengen en Nederland veiliger en leefbaarder te maken. "Het is goed gelukt betrokken mensen te vinden die de systematiek van het keurmerk wilden gaan toepassen in dit buitengebied." Na de schouw in het gebied en een enquête bij buurtbewoners, werden de te nemen maatregelen geïnventariseerd. Ook werden Whatsapp groepen beschikbaar. Tot slot toetste Kiwa het gebied: het voldeed aan de criteria voor Keurmerk Veilig Ondernemen.

Het officiële moment vond plaats in de stal. Daar stond de eerste ster op een kar, die werd getrokken door de betrokken partijen: burgemeester van de gemeente Bronckhorst Marianne Besselink, voorzitter LTO Noord Jakob Bartelds, directeur CCV Patrick van den Brink, directeur Jagersvereniging Laurens Hoedemaker, teamchef politie-eenheid Achterhoek-West Viola Mistrate Haarhuis, teamleider risicobeheersing brandweer Achterhoek-West Dennis Hermsen, namens het Openbaar Ministerie Sandra Wiarda, namens het Waterschap Rijn en IJssel Berend Jan Bussink en namens Natuurmonumenten Udo Hassefras.

De middag kon informeel worden afgesloten, nadat de werkgroepleden voor al hun werk een eigen eerste ster in de vorm van een certificaat uitgereikt kregen.