Kijk eens wat voor lekkers er op het bord ligt. Foto: Joke Jansen
Kijk eens wat voor lekkers er op het bord ligt. Foto: Joke Jansen Foto:

Zonnebloemleden genieten van
boottocht en buffet

STEENDEREN - In een afwisselend landschap met boomgaarden, weilanden, grienden en rietvelden stroomt 108 kilometer lang de Linge, de langste rivier in Nederland. Een stuk daarvan werd vorige week dinsdag drie uur lang in een luxe rondvaartboot bevaren door zo'n vijftig gasten van de Zonnebloem-afdeling Steenderen e.o.

Vanaf de bekende opstapplaatsen verzamelden de gasten zich in de touringcar. Met rollators en rolstoelen in de bagageruimte zette de bus koers naar de aanlegsteiger van de rondvaartboot aan de rand van het oude centrum van Leerdam. Stroomopwaarts ging het eerst, met een spannende passage van de Hollandse waterlinie door het smalle sluisje bij Fort Asperen, centimeterwerk voor de kapitein. Hoewel het zonnetje wat moeite had om volop te schijnen, was het aangenaam toeven op het buitendek. Maar ja, er moest wel gekozen worden; een dek lager werd namelijk een uitgebreid warm en koud buffet geserveerd. Al genietend van al het lekkere eten passeerde de boot het dorp Acquoy. Het dorp is een kerktoren rijk die 115 centimeter uit het lood staat, de Betuwse toren van Pisa dus.

Stroomafwaarts ging het in het grotendeels beschermde Lingelandschap waar talloze ganzenmoeders zich om hun kroost bekommerden. Veel van de Zonnebloem-gasten bekommerden zich deze dag niet om de weegschaal: een ijsje toe moest kunnen, niet wetend dat het om een grote coupe ijs ging. Men heeft 't zich goed laten smaken.

In Leerdam bevonden zich twee zogenaamde balkengaten; de Linge was het transportmiddel voor balken voor houthandel Varsseveld. En daarmee waren de deelnemers weer terug in de Achterhoek.