De IJssel bij Bronkhorst. Foto: Liesbeth Spaansen
De IJssel bij Bronkhorst. Foto: Liesbeth Spaansen

Jubileum- en afscheidsconcert 110 jaar zang- vereniging 'Looft den heer'

HENGELO - In het jaar dat het koor 110 jaar bestaat, hebben bestuur en leden helaas het besluit moeten nemen om het voortbestaan van de vereniging te beëindigen. Aanleiding is de leeftijd van de meeste leden. Het is heel jammer, maar er was geen andere mogelijkheid

Op zaterdagavond 24 juni geeft de Chr. Zangver. 'Looft den Heer' daarom een jubileum-afscheidsconcert in de Remigiuskerk te Hengelo onder leiding van dirigente Gerrie v.d. Horst. Het programma dat uitgevoerd zal worden is samengesteld uit liederen, gekozen door de leden uit de vele nummers die in het 110-jarig bestaan zijn gezongen. Aan het concert verlenen ook Gerard Wesselink op orgel en de sopraan Maria Kemler hun medewerking.

De aanvang van het concert is 19.30 uur. De kerk is vanaf 19.00 uur open. De entree bedraagt 5 euro, dit is inclusief een kop koffie. Aan de servicebalie van de AH Supermarkt, Raadhuisstraat 24 te Hengelo zijn kaarten in de voorverkoop verkrijgbaar. Ook zijn kaarten te koop op de avond van het concert aan de kerk.


Historische informatiepanelen aan het fietspad langs de IJssel

BRONKHORST/STEENDEREN/OLBURGEN - Wie vanaf Bronkhorst richting Doesburg fietst kan op vijf informatiepanelen de geschiedenis lezen van dit stuk van de IJssel. Steenfabrieken in Bronkhorst en Olburgen, het kerkhof van de Duitse Orde in Olburgen, de Spaanse Schans in Rha, en de inundatiesluis bij de Pipeluur uit de Koude Oorlog.

Toen de gemeente Bronckhorst in 2013 in de voormalige gemeente Steenderen bewonersavonden organiseerde was de vraag: welke ideeën leven er onder de burgers om de omgeving rond de kernen in de voormalige gemeente Steenderen te verfraaien in de vorm van kleine projectjes. Alle ideeën, wensen en andere plannen waren welkom. In eerste instantie werden toen zo'n zestig ideeën aangedragen.

Eind 2013 is een werkgroep opgericht om de ideeen uit te werken. De werkgroep kreeg de naam: 'Werkgroep Dorp en Rand Steenderen'. In de werkgroep zitten vrijwel alle organisaties die iets met 'de omgeving' rond de kernen te maken hebben. De Dorpsbelangenorganisaties, de gemeente Bronckhorst, Het Steenders Landschap, de Landbouworganisatie LTO Noord, de Agrarische Natuurvereniging 't Onderholt, de Wildbeheereenheid Steenderen (WBE) en de Historische Vereniging Steenderen. Kortom, vrijwel alle belanghebbenden zijn in de werkgroep vertegenwoordigd.

Bertus Rietberg van de Historische Vereniging Steenderen: "De lijnen zijn daardoor heel kort en dat maakt de werkgroep erg slagvaardig en plezierig om in te participeren! De gemeente faciliteert de werkgroep door organisatie, verslaglegging en –niet onbelangrijk- een jaarlijks budget voor benodigde materialen. De deelnemende organisaties zorgen in de meeste projecten, in hoofdzaak met vrijwilligers, voor de uitvoering. Het principe is, dat de club op wiens 'vakgebied' een bepaald project ligt, voor dat project als kartrekker fungeert. Zo heeft bijvoorbeeld het Steenders Landschap al heel wat waardevolle landschapselementen hersteld en onderhouden. Ook de jaarlijkse beschikbaarstelling van zaad van wildebloemenmengsel is een project van deze werkgroep. De HVS is verder nog kartrekker van een te plaatsen informatiepaneel bij het restant van het Hooge Bos, (de houtwal tussen de voetbalvelden en het industrieterrein in Steenderen), het plaatsen van een bankje met (picknick) tafel op de plek van de oude molen in Baak en een infobord voor de Watermolen van Uenk. Ook het project 'Oral History', de mondelinge geschiedenis, het vastleggen van oude verhalen, mondelinge ooggetuige-verslagen en dergelijke staat nog op de rol.

Er kunnen nog steeds nieuwe projecten aangedragen worden in de werkgroep. Dus als u ideeën hebt om Baak, Toldijk, Steenderen, Olburgen of Bronkhorst te verfraaien, meldt die dan bij de gemeente ter attentie van Willy Kempers. Zij zorgt er dan voor dat ze in de werkgroep worden ingebracht.