Foto-expositie in de Kapel van Bronkhorst. Foto: Jim van Iterson
Foto-expositie in de Kapel van Bronkhorst. Foto: Jim van Iterson

Drie exposanten in Kapel in Bronkhorst

BRONKHORST - De drievoudige expositie in de Kapel in Bronkhorst van 23 tot 29 september biedt schilderijen van Yvonne van Beusekom, sjaals, objecten en wandweefsels van Jefke van Iterson en foto's en beelden van Jim van Iterson. De kapel is dagelijks geopend van 11.00 tot 17.30 uur.

De kunstenaars laten zich inspireren door wat hen wordt aangeleverd: een onderwerp uit de natuur of hun leefomgeving en het materiaal dat daar het best uitdrukking aan geeft. Zij gebruiken hun vakkennis om dit te verwerken en vertellen er graag over gedurende de week, wanneer zij aanwezig zijn voor tekst, uitleg en demonstraties.

Yvonne van Beusekom
In het begin waren haar onderwerpen zeer divers: landschappen, portretten, abstract, gekozen naar aanleiding van een foto, een krantenknipsel, of ook volledig fantasie.
Sinds 2012 heeft zij schilderles en hebben de onderwerpen vooral met de natuur te maken, zoals bloemen, bomen en landschappen.
Jim van Iterson
Fotograferen is veel en intens kijken en de sfeer of de essentie van het moment zo vastleggen dat deze wordt overgebracht op de toeschouwer. Met name natuur-, architectuur- en straatfotografie hebben zijn voorkeur.
Vanaf 1995 is Jim zich daarnaast gaan bekwamen in beeldhouwen. Het werken in 3D geeft een extra dimensie, aan alle kanten moet er wat te zien zijn en moet het 'kloppen'.
Jefke van Iterson
Weven is vlechten met draden, spelen met kleuren en fantaseren met structuren. De materialen bepalen het karakter en de sfeer van het werk van Jefke. Daarnaast experimenteert zij met papier en koperdraad voor creatieve objecten, soms ook in combinatie met foto's voor beeldende wanddecoraties.


Excursie naar Kasteel Doorwerth

STEENDEREN – De Historische Vereniging Steenderen (HVS) organiseert voor 23 september een middagexcursie naar Kasteel Doorwerth. Vertrek om 13.00 uur vanaf het archief van de HVS aan de Burg. Smitstraat 19. De rondleiding wordt verzorgd door Jan Gosselink.

Jan Gosselink is geboren op Olburgen en geeft al een aantal jaren rondleidingen op Kasteel Doorwerth.
Hij vertelt over de boeiende geschiedenis van het gebouw, de omgeving en haar bewoners, dat is prachtig gelegen in de uiterwaarden van de Rijn onderaan de stuwwal van de Veluwe.
Het herbergt drie musea. Het kasteel zelf met ruimtes die ingericht zijn zoals het er in de 17de eeuw uitgezien moet hebben. Het Jachtmuseum laat zien hoe de adel op wild jaagde en aan bosbouw heeft gedaan. Veel bos en heide waren eeuwenlang eigendom van de eigenaren van het kasteel. Het was een productiebos. Bomen werden aangeplant voor de houtproductie.

Tenslotte is er het museum De Veluwezoom ondergebracht. Daar hangen schilderijen uit de 19de en 20ste eeuw. Oosterbeek werd toen bezocht door schilders die er kwamen om buiten te kunnen schilderen. De omgeving van Doorwerth en Oosterbeek heeft een afwisselend heuvellandschap met bossen, akkers, weilanden, heide, water, koeien en boerderijen. Onderwerpen die de schilders van de Oosterbeekse school centraal stelden in hun werk.

Na afloop is er gelegenheid in het Kasteelcafé De Zwalmen iets te gebruiken. Ook de kasteeltuin is te bezichtigen.
Informatie over de kosten voor de gids, onkostenvergoeding voor de chauffeurs en opgave bij Francine van Leeuwen, telefoon 0575-441786 of bij Dikkie Garritsen, telefoon 0575-451393. Entree is voor museumjaarkaarthouders is vrij.