Spectaculaire foto in Rudersberg van Koen Hermans en Kenny van Gaalen, die een fantastisch seizoen besloten met de Europese titel. Foto: Albert Schreuder
Spectaculaire foto in Rudersberg van Koen Hermans en Kenny van Gaalen, die een fantastisch seizoen besloten met de Europese titel. Foto: Albert Schreuder

Hermans, Willemsen en Bax heroveren Europese titel

Goud voor Hollandse zijspancrossers

CIGNOLI/HENGELO - Voor Koen Hermans en Kenny van Gaalen kon het seizoen al niet meer kapot. De doelstellingen waren behaald: top drie bij het Nederlandse kampioenschappen en top vijf bij het wereldkampioenschap. Als kers op de taart volgde in het Italiaanse Cignoli de Europese titel in de landenwedstrijd Sidecarcross of Nations.

Door Willy Hermans

De Sidecarcross of Nations is elk jaar de afsluitende wedstrijd van het seizoen, dit keer direct volgend op de laatste Grand Prix. Nederland was al topfavoriet door de afvaardiging van de nummer 1 (Bax), nummer 3 (Willemsen) en nummer 5 (Hermans) van het WK-eindklassement. Bij deze Europese Kampioenschap worden drie manches verreden, waarin voor elk land twee teams per manche rijden.
De favorietenrol werd volledig waargemaakt. Al bij de kwalificaties waren de Nederlandse teams de snelste, zodat ze van pole-position van start mochten. In de eerste manche nam wereldkampioen Etiënne Bax, voor de gelegenheid met Lari Kunnas in de bak, direct de leiding, om deze niet meer af te staan. Achter de verrassende Fransman Auvray en de Belg Vanluchene vocht Koen Hermans een felle strijd uit met de Brit Wilkinson. Uiteindelijk eiste de Hengeloër de vierde plaats op, waardoor Nederland met vijf punten een groot gat sloeg met de concurrerende landen, die allen slechts één combinatie voorin hadden. De nummer 2 België volgde al op gepaste afstand met 16 punten.
In de tweede manche ging het al niet veel anders, nu met de Achterhoekers Daniël Willemsen en Koen Hermans in de arena. Willemsen leken na de kopstart op een nieuwe Nederlandse zege af te stevenen, maar de Fransman Giraud wist, na een indrukwekkende opmars vanaf de vijftiende plaats, drie ronde voor het einde ook Willemsen te passeren. Daarachter finishten achtereenvolgens Wilkinson, Auvray en Hermans, dit keer op een voortreffelijke vijfde plaats.
Met vier goede eindklasseringen en twaalf punten was hierdoor voor Nederland al bijna de buit binnen. Het slechtste resultaat mocht worden geschrapt, zodat nog één goede eindklassering volstond. Het Franse team stond met 24 punten op grote achterstand op de tweede plaats.
In de derde manche was het circuit door de regen spekglad geworden en dat leidde tot hilarische taferelen zoals bij de Ier Campbell die een helling niet opkwam en pirouettes van zowel Willemsen als Bax. Bax lag aanvankelijk wel op kop, maar na een korte stilstand nam eerst de Belg Sanders en later Giraud de leiding over. Giraud wist ook deze manche te winnen voor Bax, Sanders, Brown en Willemsen.
Met grote overmacht had Nederland deze wedstrijd gewonnen met veertien punten, terwijl ook Frankrijk (22) als tweede en België (29) als derde het podium mochten beklimmen. Vorig jaar was de prijs nog voor de Belgen, maar in Cignoli toonden de Hollandse zijspancrossers hun suprematie in 2017 door de titel na één jaar weer te heroveren.

Met een eerste, derde en vijfde plaats op de WK-ranglijst en een Europese titel wordt het misschien tijd dat de KNMV een lobby richting NOC*NSF gaat doen om de toppers Bax, Willemsen en Hermans de A-status terug te geven.


Smashkaart Badminton Club Hengelo

HENGELO - De Hengelose badminton club heeft een smashkaart in gevoerd voor mensen die nog geen lid willen worden van een club maar wel willen sporten. Het is een soort strippen kaart waarmee men vijf of tien keer kan komen spelen wanneer het de sporter zelf uitkomt. Men kan vrijspelen of meedoen aan de training op dinsdagavond in Sporthal de Kamp van half 7 tot half 8 voor de jeugd en voor senioren van half 8 tot kwart over 10, waarin twee groepen zitten waarin getraind wordt. De kaart wordt per keer afgetekend door de trainer. Mocht men toch enthousiast worden en men besluit in het seizoen lid te worden, dan worden de kosten van de smashkaart in minder gebracht op het lidmaatschap. De smashkaart is voor de jeugd verkrijgbaar en voor senioren. Ook voor oud badmintonners of voor badmintonners van andere verenigingen in de gemeente Bronckhorst is dit een mooie gelegenheid om, of de sport weer op te pakken, of eens met andere mensen te spelen. Voor informatie zie www.hengelosebadmintonclub.nl of mail met hans.zweverink@hetnet.nl.