Urker Mannenkoor 'Hallelujah' treedt op in de Remigiuskerk Hengelo. Foto: PR
Urker Mannenkoor 'Hallelujah' treedt op in de Remigiuskerk Hengelo. Foto: PR

Urker Mannenkoor 'Hallelujah' in
Hengelose Remigiuskerk

'Urker Mannenkoor zingt regelrecht vanuit het hart'

HENGELO - Beroemd in heel Europa: de vele tientallen Urker vissers die al vele jaren uit volle borst psalmen en andere liederen zingen. In hun eigen kerk op Urk, maar ook in heel veel andere kerken en concertzalen in Nederland en daarbuiten. Het Urker Mannenkoor is een belevenis. Mis ze niet op zaterdag 14 oktober in de Hengelose Remigiuskerk.

Al in 1897, dus 120 jaar geleden, richtte een groep Urker vissers het eerste Urker mannenkoor op. Ze zongen vooral vierstemmige psalmen. Zoals in veel vissersgemeenschappen over de hele wereld, was ook op Urk het samen zingen een eerste levensbehoefte. In 1939 werd de Zuiderzee ingepolderd en kwam Urk aan het vasteland vast te liggen. Tien jaar later kwam de eerste grotere weg naar 'de wal'. Het isolement van Urk was verbroken, maar de gemeenschap bleef zeer hecht, zeer religieus én zeer muzikaal.

Beroemd geworden in Urker klederdracht
In de jaren vijftig en zestig werd het Urker Mannenkoor (inmiddels 'Hallelujah' geheten) steeds beroemder. Het Urker Mannenkoor werd steeds beter en professioneler en trad overal op. De Urker mannen wonnen overal prijzen en maakten een hele reeks platen en cd's. Hun uitgangspunt bleef steeds: gezamenlijk God lof en eer toezingen. Bijzonder is ook dat de Urker mannen optreden in traditionele Urker visserskleding, die wordt gemaakt door de vrouwen van het 'eiland'.

Dit koor laat élke kerk dreunen
Chris Lubbers van de Vrienden van de Hengelose Remigiuskerk: "Een optreden van dit spectaculaire koor in onze Remigiuskerk was al heel lang een wens van mij. Ze zingen zó bevlogen, zó vanuit het hart. Je kunt niet anders dan geraakt worden door die krachtige, soms weemoedige en soms feestelijke liederen. Ze laten élke kerk dreunen."

Urker Mannenkoor, zaterdag 14 oktober in de Remigiuskerk in Hengelo Gld. Aanvang 19.30 uur, kerk open: 19.00 uur. Entree 15 euro. Kaarten bij de ingang, reserveren kan ook via vriendenhengeloseremigiuskerk@gmail.com (afrekenen bij de deur).