Een trotse schutterskoning 2017: Ben Geurts. Foto: Alice Rouwhorst
Een trotse schutterskoning 2017: Ben Geurts. Foto: Alice Rouwhorst

Ben Geurts nieuwe schutterskoning van Baak

BAAK - De Bielemannen waren al vroeg uit de veren, maandag 2 oktober. Als altijd gingen zij rond 7.00 uur het dorp in en met beste schoten werd het dorp wakker gemaakt. Het weer was mooi en dat was toch echt niet voorspeld. De afmars door het dorp naar de vogel was met wethouder Antoon Peppelman en pastoraal werker Jaap van Kranenburg onder begeleiding van de vendeliers van Baak en Muziekvereniging Nieuw Leven.

Bielemannen tot stilte gemaand
Het lawaai en de pret van de Bielemannen verstomde overigens al na een uur. De bielemannenwagen bleek aan de kant te zijn gezet door de politie, omdat iemand het te luidruchtig vond. De auto werd alvast (zachtjes) naar het kermisterrein gebracht en alternatief vervoer was gauw geregeld … een babboe-wagen met tekst: 'Omdat ze bij oom Agent gingen klagen, zitten wij zonder bielewagen'. De wagen was versierd met ballonnen. Ook de rode bus van Jos Herfkens was vervangend vervoer. En voor het geval dat de bielemannen nog een keer over de schreef zouden gaan, was er op het kermis terrein een bielebajes ingericht.

Paaltje hakken
Voor Café het Wapen van Baak werd de maïsstengel omgehakt en een goede borrel, verschillende whisky's en pisang ambon, uitgedeeld aan wethouder, pastoor, koningspaar 2016 Jan Willemsen en Ineke Tichelman, en omstanders. Nieuw Leven speelde 'Lang zal hij leven' voor Viggo, de oudste zoon van bieleman Arno Janssen.

Op de vogelwei
Na de welkomstwoorden op de vogelwei en de vaandelhulde voor het afscheid nemende schutterspaar, verplaatsten de eregasten zich naar de vogel en kon het schieten beginnen. Zo'n 165 deelnemers schoten op de vogel, dit keer een witte vogel met zwarte stippen zoals altijd gemaakt door Jan Zenhorst. Deze werd er afgeschoten in het 280ste schot door Ben Geurts. Hij koos zijn vvrouw Ingrid Geurts als zijn koningin. Na een vaandelhulde op de weide kregen alle winnaars op het podium in de tent hun prijzen uitgereikt. De band Millennium zorgde voor de muziek.

Uitslagen
Vogelschieten: romp Ben Geurts, rechtervleugel Bennie Mentink, linkervleugel Rob Joling, Staart Cris ten Cate, kop Ramon Loskamp.
Vogelknuppelen: romp Tom Haggeman.
Schijfschieten: kampioen Ramon Loskamp.
Jeugdkoningin: Lynn Vervelde.
Lepeltjesschieten: kampioen Hendrik-Jan Weijers.

www.baaksekermis.nl

www.facebook.com/ kermisbaak