Achterhoek vernieuwt visie op sociaal domein:

'Samenwerken om elkaar te versterken'

ACHTERHOEK – De acht Achterhoekse colleges van burgemeester en wethouders hebben deze week ingestemd met de vernieuwde visie op het regionale sociaal domein. Kernthema voor de komende jaren is: samenwerken.

De vernieuwde visie 'Samenwerken om elkaar te versterken' is een vervolg op de visie die de Achterhoekse gemeenten Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doetinchem, Montferland, Oost Gelre, Oude IJsselstreek en Winterswijk in 2013 met elkaar hebben vastgesteld. Die visie richtte zich op de transitie. Oftewel, de overdracht van taken en verantwoordelijkheden van rijksoverheid en provincies naar gemeenten (de decentralisaties). Deze nieuwe visie richt zich op de transformatie. Oftewel, de fase waarin het gaat om het realiseren van de beoogde inhoudelijke effecten van de transitie.

Het uitgangspunt van de Achterhoekse gemeenten is dat iedereen meedoet en zijn/haar steentje bijdraagt, naar eigen kunnen. De gemeenten willen komende jaren daarom meer participatie, vitaliteit en zelfredzaamheid van de inwoner realiseren. Maar ook minder bureaucratie, meer slimme combinaties om reële resultaten te bereiken, een beperktere rol van de overheid en vermindering van de inzet van overheidsgeld. De gemeenten zijn ervan overtuigd dat deze effecten haalbaar zijn, mits er effectief en efficiënt wordt samengewerkt. En dan niet alleen als gemeenten onderling, maar ook met en tussen de andere partijen in het sociaal domein.

In het visiedocument waarmee alle colleges hebben ingestemd, staat de nieuwe benodigde rolverdeling tussen inwoners, maatschappelijke instellingen en de overheid omschreven. Zo is de rol van inwoners om zelf regie te hebben op hun zorg en ondersteuning. Inwoners moeten komende jaren zoveel mogelijk zelf gaan bepalen wat goed voor hen is. De Achterhoekse gemeenten leggen komende jaren de focus op de kanteling naar preventie en op innovatie in het aanbod van ondersteuning.

Een andere rol van gemeenten wordt het aan elkaar knopen en integraal verbinden van de diverse domeinen (zorg, werk, onderwijs, etc.). Om dit alles te bereiken, gaan de gemeenten meer gestructureerd samenwerken, bijvoorbeeld op het gebied van inkoop. Organisaties in het sociaal domein hebben komende jaren de opdracht om aan te sluiten op de veranderende vraag uit de samenleving en daar flexibel op in te spelen. Hun rol is te zorgen voor effectievere hulpverlening en een verlaging van kosten. Voor deze organisaties betekent dit meer onderlinge samenwerking, in plaats van onderlinge concurrentie. En met de gemeenten moet een voortdurende wisselwerking ontstaan.

Aan deze vernieuwde visie hebben alle relevante partijen in het Achterhoekse sociaal domein bijgedragen, zoals vertegenwoordigers van inwoners (onder andere Wmo-raden), aanbieders van zorg en ondersteuning, wethouders en ambtenaren. Overigens richt de vernieuwde, Achterhoekse visie zich voornamelijk op de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en Jeugdhulp. Volgens de gemeenten is in de toekomst verbreding naar andere beleidsterreinen mogelijk, zoals naar de Participatiewet. Echter, de Achterhoekse colleges kiezen ervoor om eerst de regionale samenwerking op Wmo en Jeugd succesvol te laten verlopen.

De vernieuwde visie wordt komende maand voorgelegd aan de acht Achterhoekse gemeenteraden. Nadat zij hebben ingestemd, is de visie definitief. Het visiedocument is onder meer te vinden op de site.


sociaaldomeinachterhoek.nl


Ruim 1100 euro opbrengst voor NSGK

HENGELO - Vrijwilligers hebben in Hengelo Gld. van 13 tot en met 18 november gecollecteerd voor de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind (NSGK). Er zijn dertien collectanten langs de deuren gegaan en zij hebben 1.136,72 euro opgehaald. NSGK bedankt alle collectanten en alle gevers hartelijk voor hun inzet en bijdrage.

Met dit geld steunt NSGK honderden projecten op het gebied van spelen, leren, wonen, werken en voorlichten. Met als doel dat kinderen en jongeren met en zonder handicap als vanzelfsprekend samen kunnen leven.
Wie volgend jaar ook wil collecteren, kan contact opnemen met de locale coördinator Gert Wenneke, Fokkinkweg 5, Hengelo Gld, telefoon 0575-462334 of 06-23580163. Wie dit jaar geen collectant aan de deur heeft gehad, maar toch nog een bijdrage wil overmaken, kan voor een eenmalige gift van 2,50 euro de letters NSGK sms'en naar nummer 4333 of online doneren via de site.


www.nsgk.nl


Crazy Habits bij Live@Ideaal

ZELHEM - Woensdagavond 29 november staat de band 'Crazy Habits' centraal in het programma Live@Ideaal, dat tussen 20.00 en 22.00 uur vanuit de iBeat Recording Studio in Zelhem wordt uitgezonden. De Dierense rockformatie 'Crazy Habits' is in 2008 opgericht en speelt uitsluitend eigen nummers. In 2014 haalde de band al landelijke bekendheid door het RTL 5 tv-programma 'The Hit' te winnen. Daarnaast schreven de leden van de band het nummer 'Angel Sky' voor de Britse band 'Will & the People'. In de band spelen Bowie Meurs, guitar & leadvocals, Harwill Corbijn, bass & vocals, Tim ten Kate, guitar en Chris Meurs, drums & vocals.