Marco en Richard Jansen zijn trots op hun Beste eetcafé van Gelderland. Foto: Luuk Stam
Marco en Richard Jansen zijn trots op hun Beste eetcafé van Gelderland. Foto: Luuk Stam

Jansen & Jansen is nummer 14 in de Café Top 100

14 vragen aan de uitbaters van het beste eetcafé van Gelderland

Door Luuk Stam

HENGELO - Vader Richard (61) en zoon Marco (44) Jansen runnen sinds 2014 eetcafé Jansen & Jansen aan de Spalstraat in Hengelo. Hun eetcafé is begin deze maand in de Café Top 100 van 2017 verkozen tot beste van Gelderland en de nummer 14 van Nederland. Een goede reden voor 14 vragen aan Jansen & Jansen.

1. Eerste reactie?
Marco: "Overweldigend. Totaal niet verwacht. Het was al super dat we bij die eerste 100 zaten. Bij de bekendmaking in Hilversum telden ze af vanaf de nummer 100. Op het laatst was het één en al spanning en trots. Het is echt een kroon op ons werk."
Richard: "Als je daar zit en je hoort bij de laatste 20, dan krijg je steeds meer kriebels. Het was gewoon super. Echt super."

2. Grootste kracht?
Marco: "Dat is ons team. Van de koks tot de bediening, de afwas en de schoonmaak. Alles moet kloppen. Iedereen heeft veel voor elkaar over. De sfeer is super goed."
Richard: "Marco en ik staan zelf ook altijd klaar. Er is altijd één van ons aanwezig, maar uiteindelijk is dit inderdaad iets dat je met het gehele team neerzet."

3. Grootste steun?
Marco: "Dat zijn onze vrouwen. In de weekenden, op feestdagen en 's avonds zijn wij van huis. Als zij niet achter ons staan, dan is het onmogelijk om ons zo in te zetten voor het team en voor de gasten."
Richard: "Ja, de dames hebben echt een pluim verdiend. Die zijn veel alleen."

4. Grootste drijfveer?
Marco: "De grootste drijfveer is het feit dat dit werk onze passie en onze hobby is."
Richard: "We hebben zo'n mooie zaak en leuke gasten. Daar doen we het voor. Dit is waar we heel veel van houden."

5. Lekkerste gerecht?
Richard: "De twijfelaar. De spareribs. Ik zou zeggen; al onze gerechten."
Marco: "De tapas zijn ook heel populair."

6. Populairste drank?
Richard: "We verkopen veel speciale bieren en onze wijnen liggen goed in de markt."
Marco: "We hebben bijvoorbeeld biologische wijnen van wijnhuis Neleman uit Zutphen. Die hebben zelf een wijngaard in Valencia en maken biologische wijn, bijzonder smaakvol."

7. Mooiste plekje?
Richard: "De stamtafel vind ik het mooiste plekje van ons eetcafé. Die reserveren gasten ook vaak. En het pand is van binnen en van buiten ook gewoon super mooi."
Marco: "Daarnaast ook ons terras. We hebben geen groot terras, maar wel een terras met uitstraling. 's Zomers hebben we toch zestig stoelen buiten staan en krijgen we ook veel complimentjes over hoe ons terras erbij ligt."

8. Drukste moment?
Marco: "In de weekenden zitten we de laatste tijd op vrijdag, zaterdag en zondag elke avond vol. Vanaf maart merken we dat er overdag veel meer aanloop in het dorp is dan in de herfst en de winter. Dat loopt door tot oktober. Qua toerisme komt er steeds meer trek naar het dorp."
Richard: "Mensen hebben ons gevonden. Ook met fietsroutes. Er komen hier mensen die vroeger nooit door Hengelo fietsten. Nu ze weten dat er een mooie zaak zit, doen ze dat wel."

9. Leukste periode?
Richard: "Kerst is altijd gezellig en leuk. De fietsvierdaagse die we organiseren, vind ik leuk omdat dat mensen uit heel Nederland trekt. En wat ook mooi blijft, is de kermis."
Marco: "Elke periode van het jaar heeft zo zijn charme. Ik vind het ook heerlijk als je in het voorjaar het terras weer neerzet. En dat je 's ochtends de deur weer lekker open kunt zetten."

10. Mooiste herinnering?
Richard: "Voor mij is dat 5 mei 2014, de dag dat we hier opengingen. Toen stond buiten de hele straat vol met mensen die ons een warm hart toedragen. Dat moment vergeet ik niet meer. De weg werd gewoon afgezet. Zoveel mensen stonden er."
Marco: "Dat was niet normaal, heel erg mooi. Ook is het elke keer weer mooi als mensen met een tevreden gevoel en met een glimlach vertrekken. Daar word je zelf ook blij van."

11. Grootste uitdaging?
Marco: "Iedere dag scherp blijven en zorgen dat het team lekker fris is. Altijd met een glimlach naar de gasten toe. En met de tijd meegaan. We zijn nu ook bezig om in het voorjaar het interieur weer wat op te frissen. Nieuwe stoelen, nieuwe tafels en een nieuw kleurtje."
Richard: "Twee keer per jaar de kaart vernieuwen blijft ook een uitdaging. Je moet continu met je zaak bezig zijn. Er is geen moment dat je terug kunt vallen."

12. Grootste wens?
Richard: "Onze grootste wens is dat dit stukje van de Spalstraat wordt afgesloten. Daar willen we graag een keer met de gemeente over in gesprek. Ook al is het een afsluiting van vrijdagmiddag vijf uur tot zondagavond elf uur, daar zouden we al heel blij mee zijn."
Marco: "Dat je van Langeler tot aan hier samen een gezellige horecastraat kunt creëren. Dat iedereen z'n terras wat ruimer neer kan zetten en dat je daardoor ook echt een gezellige kern krijgt. Dat mensen zeggen van; dat is het horecastraatje van Hengelo met leuke terrasjes waar je ook 's avonds fijn kunt zitten. Dat zou top zijn."

13. Beste vooruitzicht?
Richard: "Ik heb vier prachtige kleinkinderen. Het zou een eer zijn als Jansen & Jansen doorgaat, als Marco bijvoorbeeld met zijn zoon verder zou kunnen."
Marco: "Of met mijn dochter. Sem is bijna 14. Bo is nu 11. Als je haar nu vraagt wat ze later wil doen, dan zegt ze; hier werken. Dat zit er ook echt in. Alleen dat idee is al hartstikke leuk."

14. Laatste woord?
Richard: "We gaan ons uiterste best doen om in de Café Top 100 nog een stukje verder te stijgen. En natuurlijk gezond blijven en onze kop erbij houden."
Marco: "We hopen inderdaad dat we gezond en fris mogen blijven. Onze insteek is dat we het hier op deze plek heel lang gaan volhouden. Dat mensen ons dat ook gunnen en ons deze kans geven, daar zijn we heel erg dankbaar voor."