Het Vordens Mannenkoor. Foto: PR
Het Vordens Mannenkoor. Foto: PR

Kerstconcert Vordens Mannenkoor

VORDEN - Kerstmis is het feest van licht en warmte, maar ook van muziek. En in die sfeer willen de 48 mannen van het Vordens Mannenkoor ook dit jaar hun publiek meenemen en laten genieten van een mooi en traditioneel kerstconcert.

Op zondagmiddag voor kerst zullen in de Dorpskerk van Vorden onder leiding van dirigent Christo Guenov vele bekende werken van over de hele wereld te horen zijn. Zoals het altijd ontroerende 'Cantique de Noël' met als solist de eigen bariton Ludo Eijkelkamp. En ook bas Hans Sluijter zal in het nummer 'Kerstmis Nu' een solo vertolken. Verder zal natuurlijk het overbekende 'In Der Christnacht' van de Oostenrijkse onderwijzer en componist Franz Gruber dit keer niet ontbreken.

En met de warme klanken van de Doetinchemse Kyra Klanderman op harp zal het publiek alvast worden meegenomen naar het gevoel en de warmte van kerstmis. De piano begeleiding is weer in vertrouwde handen van Lucian Venderink.

Het kerstconcert is op zondagmiddag 24 december in de Dorpskerk Vorden, aanvang 14.00 uur. Kaarten inclusief consumptie kosten 10 euro. Tot 23 december in de voorverkoop bij Bruna Vorden voor 8 euro, of telefonisch te bestellen via 0575-471850.


Kerstconcert Hengelo's Gemengd Koor en Vordens Mannen Koor

HENGELO - Zoals elke twee jaar, wordt ook nu weer een Kerstconcert gegeven door het Hengelo's Gemengd Koor en het Vordens Mannen Koor, in de Willibrordus Kerk aan de Spalstraat in Hengelo.

Het programma op vrijdag 15 december is zeer divers, met verschillende solistische optredens. De toegang is vrij en duurt ongeveer 1,5 uur. Na het concert wordt iedereen uitgenodigd met ons een glaasje Glühwein te drinken, achter in de kerk.


'Festival of lessons and carols' in de
Remigiuskerk in Steenderen

STEENDEREN - Op zondag 17 december om 16.30 uur wordt, voor de tweede keer onder leiding van cantor-organist Joop van Goozen, een 'Festival of lessons and carols' gehouden in de protestantse Remigiuskerk te Steenderen.

"Deze vorm van kerstbeleving is over komen waaien uit Engeland met zijn fameuze koorcultuur", vertelt Joop van Goozen. "In het 'Festival' heeft de muziek, de 'carols' het hoogste woord en vormen de verbindende teksten, de 'lessons' de omlijsting. De vorm is wat losser dan andere liturgische vormen. Dit verklaart de grote populariteit van het fenomeen bij mensen die enerzijds sceptisch staan tegenover de kerk, maar zich anderzijds wel kunnen vinden in de spiritualiteit van kerstmis en de kerstmuziek: Engelse christmas-carols in prachtige arrangementen."
Vorig jaar, toen dit ook werd uitgevoerd in Steenderen, was dan ook sprake van een goed gevulde kerk. Hart van het koor vormt ook ditmaal de cantorij van de Remigiuskerk. Voor de gelegenheid wordt deze aangevuld met gastzangers uit de regio. Wilbert Berendsen, de stadsorganist van Doesburg, verzorgt de orgelbegeleiding.
Na het Festival kan er nagepraat onder het genot van glühwein en warme chocolademelk. Het 'Festival of lessons and carols' duurt ongeveer een uur. De toegang is gratis.


De ster van Bekveld straalt weer

BEKVELD - Een noest gezelschap toog begin december naar het stuk weiland waar wederom een lichtende ster naar grote hoogte verrijzen zou. Een lichtbron die tijdens de advent en de donkere dagen voor kerstmis tot aan Driekoningen in het nieuwe jaar, de harten verwarmt, verbroedering oproept en tot een vreedzaam samenzijn nodigt.

Met deze gedachten werd het wederom een onvergetelijke ochtend van heren die gepokt en gemazeld door de weerbarstige Achterhoekse gronden, met ijzeren discipline de nukken van koning winter weerstonden om Bekveld en het nabijgelegen Keijenborg van het hoogste lichtpunt te voorzien. Terwijl vanuit de toren van de Keijenborgse Johannes de Doperkerk de klokken luidden, werd gesleuteld, gebeukt en gehakt, aan kabels getrokken, geklommen, op een ladder acrobatiek bedreven en met een diep grommende trekker de wet op de zwaartekracht met voeten getreden. Maar dan stond hij er ook: ruim dertig meter hoog, fier in een straffe winterwind en met kabels vastgezet zodat het wuiven van de ster tot een koude rilling beperkt zal blijven.
Binnenkort zal ook het nostalgische loeien van de midwinterhoorn over de Bekveldse gronden klinken, want wat is een mensenleven zonder rijke tradities.

Op grote hoogte wordt de ster van Bekveld aangesloten. Foto: PR

Op grote hoogte wordt de ster van Bekveld aangesloten. Foto: PR