Sfeervol Bronkhorst mocht vele gasten ontvangen. Foto: Liesbeth Spaansen
Sfeervol Bronkhorst mocht vele gasten ontvangen. Foto: Liesbeth Spaansen

Tijden van Charles Dickens herleven in het stadje Bronkhorst

BRONKHORST - Het was het eerste Dickens in Bronkhorst zonder het Dickens Museum als middelpunt. Toch kan de organisatie terugkijken op een zeer geslaagd weekend. Het publiek kwam in grote getale naar het stadje dat als altijd geheel in de sfeer van Charles Dickens was aangekleed.

Op 16 en 17 december konden bezoekers genieten van een nieuwe editie van Dickens in Bronkhorst. De voorbereidingen vergden extra inspanningen; met minder ondernemers moest eenzelfde evenement worden neergezet, met dezelfde ingrediënten.
Gasten parkeerden hun auto's bij de sporthal in Steenderen en stapten in de huifkar, die wel vier keer in het uur zijn ronde reed. Daarmee begon al direct een sfeervolle route naar Bronkhorst, waar inwoners in Victoriaanse, negentiende-eeuwse kleding de gasten vermaakten. Kinderen renden, achtervolgd door de veldwachter rond de dorpspomp, waarna ze gepofte kastanjes snoepten. Welgestelde echtparen wandelden rond. De stadsomroeper verkondigde het nieuws. Daarbij gebruikt hij de nieuwe klepper om de aandacht te trekken, zoals voor aanvang van het poppenspel 'A Christmas Carol' dat door de familie Noort zes keer werd opgevoerd in de Kapel. De winkels waren geopend, marktkramen stonden op het plein naast de Kapel, in de straten en op terrassen. De geur van warme glühwein en chocolademelk, oliebollen, appelbeignets en friet kwamen de bezoekers tegemoet. Zangkoren, waaronder Gemengd koor Cappella Bronckhorst zongen hun carol's op verschillende plaatsen. Sonore klanken van de Steenderense midwinterhoornblazers kwamen tussenbeide. Toneelstichting Leydse Kluchten Compagnie uit Leiden en Toneelgroep Niweto uit Doetinchem vermaakten het publiek.