'De kuddegeest' van beeldend kunstenaar Jan Hein van Rooy: zijn eigen geit 21 keer levensgroot van metaaldraad in de sneeuw. Foto: PR
'De kuddegeest' van beeldend kunstenaar Jan Hein van Rooy: zijn eigen geit 21 keer levensgroot van metaaldraad in de sneeuw. Foto: PR

Sprookjes bestaan tijdens KunstZondagVorden

VORDEN - Op KunstZondagVorden van 10 december was de wereld voor even veranderd in een Victoriaans sprookjeslandschap, zoals bekend van Anton Pieck-illustraties, of beelden uit 'A Christmas Carol' van Charles Dickens.

Het sprookjeslandschap van de Efteling - in 1952 door Anton Pieck ontworpen - kon echter op 10 december niet in de schaduw staan van De Ezelstal. Hier kon men, in het buitengebied van Vorden, in de 'echte' Ezelstal op Zomervreugdweg 2, genieten van de Jubileum expositie van Gradus Verhaaf. Deze kunstenaar, die vorig jaar is overleden, zou dit jaar 85 jaar zijn geworden. Stichting de Ezelstal beheert de nalatenschap van deze bekende kunstenaar. Daarnaast heeft de stichting ook andere kunstenaars in de vaste collectie zoals werken van het kunstenaars echtpaar Jan en Jetty Homan.

Te midden van deze winterpracht werden ook in het atelier van schilder Aaf Renkema haar sfeervolle werken bewonderd. Haar gesluierde landschappen - waarbij ze werkt van donker naar licht - kwamen extra goed tot hun recht in het difuus licht van het sneeuwlandschap.

In Galerie Agnes Raben was het werk van tien kunstenaars te zien. In de besneeuwde tuin stond een kudde opgesteld van 21 witte geiten. De witte sneeuw versterkte dit bijzondere kunstwerk 'De kuddegeest' van beeldend kunstenaar Jan Hein van Rooy. Hij maakte zijn eigen geit 21 keer levensgroot van metaaldraad, steeds in een andere houding.

In Galerie De Burgerij toonden de bezoekers veel belangstelling voor het geëxposeerde werk van Hans Ittmann en er ontstonden geanimeerde gesprekken over zijn werk.

Ook in het Museum voor Achterhoekse Kunst gaf kunstenaar Jan Baggen, die een verrassingspresentatie had in de grote zaal, enthousiast tekst en uitleg bij zijn geëxposeerde werken aan het nieuwsgierige publiek.

Enkele kunstenaars konden deze dag vanwege de weersvoorspellingen en de gevaarlijke situatie op de wegen niet komen. Toch kwamen enkele 'vermetelen' zelfs speciaal uit Utrecht om deze bijzondere expositie in Vorden te bezoeken. Ondanks het weer waren de meeste KZV-deelnemers toch verheugd over de zeer geïnteresseerde bezoekers uit Vorden en wijde omgeving.

Zo kwam men tijdens deze sprookjesachtige KunstZondagVorden met elkaar en de kunstenaars in gesprek over de schoonheid en het belang van beeldende kunst. Een belangrijke doelstelling van St. KIV volgens voorzitter Will(emijn) Colenbrander.

Zondag 11 maart 2018 vindt de volgende KZV plaats.


Hessenbad op weg naar nieuwe koers

HOOG KEPPEL - Om buitenbad Hessenbad structureel klaar te maken voor de toekomst is er een werkgroep opgericht die het zwembad wil verankeren in de gemeenschap. De werkgroep bekijkt welke mogelijkheden er zijn om de jaarlijkse exploitatietekorten op te vangen en in welke rechtsvorm het zwembad nieuwe mogelijkheden biedt voor een zo breed mogelijke doelgroep. In maart staat een actieweek gepland met onder andere een optreden van de Koninklijke Militaire Kapel.

Het Hessenbad heeft achterstallig onderhoud vanwege uitgestelde noodzakelijke maar dure reparaties. Daarnaast heeft het zwembad niet voldoende financiële middelen om de jaarlijkse exploitatietekorten op te vangen. Stichting Zonnewater waar het zwembad onder valt, heeft een subsidieaanvraag gedaan om het noodzakelijk onderhoud te dekken en het zwembad te upgraden zodat het voor iedereen toegankelijk wordt. Daarover volgt in maart uitsluitsel.

Voor openstelling op lange termijn is een wijziging van de rechtsvorm noodzakelijk. Dan biedt het zwembad nieuwe kansen voor lokale ondernemers, voor gezondheidsinstellingen en voor inwoners. "Begin dit jaar heeft voetbalvereniging HC'03 het initiatief genomen om bestuurders van alle sportverenigingen en -stichtingen uit Drempt, Hummelo en Keppel uit te nodigen en te praten over de toekomst van het sportlandschap in onze gemeenschap. We wonen in een gebied waar in sterke mate sprake is van krimp en hoe kunnen we er nu met z'n allen voor zorgen dat we een gezond aanbod van sportfaciliteiten houden. Vanaf het begin is Stichting Zonnewater bij die bijeenkomsten betrokken geweest en sinds de zomer staat de toekomst van het zwembad op onze agenda. De vergrijzing in dit gebied is een feit maar krimp is een keuze. Het zwembad is bepalend voor de leefbaarheid van onze dorpen en daarom maken we het een zwembad van de gemeenschap", aldus Mart de Kruif, voorzitter van HC'03 en lid van de werkgroep die zich inzet voor het Hessenbad. De zevenkoppige werkgroep presenteert eind januari een plan over de toekomst van het Hessenbad. Medio maart staat een actieweek gepland.


www.hessenbad.nl