ER vonden spannende wedstrijden op het vernieuwde en verlengde parcours rondom Kasteel Vorden plaats. Foto: Jan Hendriksen.
ER vonden spannende wedstrijden op het vernieuwde en verlengde parcours rondom Kasteel Vorden plaats. Foto: Jan Hendriksen. Foto: Jan Hendriksen

Ook Japanners aan de start van Kasteelcross

Vorden – In een zinderende strijd heeft Gert-Jan Bosman uit Nijverdal de veertiende editie van de Kasteelcross van Vorden op zijn naam geschreven. Samen met Milan Vader uit Sittard maakte de 24-jarige Bosman woensdag 28 december er een mooie en spannende wedstrijd van bij de Elite/Beloften in Vorden. Ook in 2015 won Bosman de Vordense Kasteelcross.

Door Jan Hendriksen en Judith Makkink

Gert-Jan Bosman en Mikan Vader hadden elkaar al snel na de start gevonden op het vernieuwde en verlengde parcours aan de Schuttestraat rondom Kasteel Vorden en verloren elkaar gedurende de veertig minuten durende wedstrijd niet meer uit het oog. Na een kleine fout van Vader wist Bosman een paar meter voorsprong te nemen in de laatste ronde. Echter maakte Bosman zelf in de laatste grasstrook ook een paar foutjes waarna de twintigjarige man uit Sittard nog terug wist te komen. "Ik wist dat ik alles of niets moest spelen toen Milan terug kwam", aldus de winnaar uit Nijverdal.

"Ik heb alles er uitgegooid wat er nog in zat. Het is een mooie overwinning." Michiel van der Heijden uit Drunen wist de derde plek te bemachtigen. Rens te Stroet van de organiserende RTV Vierakker-Wichmond finishte als negende tussen de Elite/Beloften in de strijd rondom het Vordense kasteel. De man uit Keijenborg moest achteraan starten maar wist snel op te schuiven naar voren. Dat resulteerde in een verdienstelijke top tien klassering. Ook Martijn Versteege uit Hengelo (G) stond aan de start voor de organiserende vereniging. Hij wist de wedstrijd niet uit te fietsen.

Japanners
Opvallend was de deelname in Elite/Beloften categorie van een drietal Japanse deelnemers aan de cross. Het gezelschap bestaande uit onder meer Kosaka Hikaru, Kohei Maeda en Hijiri Oda maakt momenteel een rondgang door Europa. "Ze behoren tot de Japanse top en op deze manier wil men kennis opdoen tijdens diverse Europese wedstrijden om zo het veldrijden in Japen meer onder de aandacht te brengen", zo verklaarde bestuurslid Rudi Peters van de organiserende RTV Vierakker-Wichmond.

Masters
Bij de categorie Masters wist Patrick Somsen de strijd al in de beginfase te beslissen. Na een ronde had de man uit Aalten al een grote voorsprong op de rest van het peloton. In de laatste fase van de wedstrijd leek het erop dat de achtervolgers dichterbij Somsen kwamen, maar ze kregen hem niet meer te pakken. René Kuhlmann uit Baarlo werd tweede en Nils ten Brinke uit Apeldoorn wist de derde plaats te veroveren. Namens de RTV Vierakker-Wichmond stonden Erik Bouwmeester uit Vorden, Eddy Heuvelink uit Warnsveld en Peter Makkink uit Hengelo (G) aan de start. Makkink reed voor zijn gevoel een goede wedstrijd: "Ik zat eigenlijk op mijn vaste plek. Vaak strijd ik met John Zennipman uit Zutphen. Dat was vandaag niet anders. Ik zat bij hem in het wiel en de volgende ronde zat hij bij mij in het wiel. Jammer dat ik hem toch moest laten gaan." Makkink wist uiteindelijk als 35ste te finishen. Bouwmeester eindigde op een 45ste plek en Heuvelink finishte als 49ste..

Snel vergeten
Voor Koen Jansen was het een Kasteelcross om snel te vergeten. De man uit Baak ging al over de kop tijdens het inrijden. Ook in het begin van de wedstrijd bij de Amateurs/Sportklasse kwam de renner van RTV Vierakker-Wichmond ten val. Het ritme leek er compleet uit bij de twintigjarige Jansen. Halverwege de cross wist hij het goede ritme echter weer te pakken te krijgen en wist alsnog als 33ste te finishen. In deze categorie sprintte Yannick Runhart uit het Drentse Ruinen naar de overwinning. De wereldkampioen bij de masters 30+, Eddy van IJzendoorn uit Tiel moest zijn meerdere erkennen in Runhart en werd tweede. Kees van Noppen uit Ridderkerk maakte het podium compleet.

Geslaagde dag
De organisatie van de veertiende kasteelcross, RTV Vierakker-Wichmond kijkt terug op een geslaagde dag met prachtige wedstrijden met dank aan alle sponsoren en vrijwilligers. "Inmiddels een klassieker in spé met zijn vaste waarden tussen de kerstdagen en Oudejaarsdag. "Als nationale cross maakten we dit jaar deel uit van de Topcompetitie. Een klassement van in totaal zes wedstrijden waarvan de laatste dit jaar in Vorden plaatsvond. Alle totaal kampioenen van alle categorieën werden vandaag dan ook in Vorden gehuldigd", zo liet de altijd enthousiaste Rudi Peters van RTV Vierakker-Wichmond na afloop van de cross weten toen alle vrijwilligers het wedstrijdterrein weer in 'oude staat' hadden opgeleverd.