Het Euphonia Novelty Orchestra. Foto: PR
Het Euphonia Novelty Orchestra. Foto: PR Foto:

Euphonia Novelty Orchestra brengt honderd jaar oude jazzsongs

VORDEN - Het Nieuwjaarsconcert, zondagmiddag 8 januari 2017 aanvang 15.30 uur, dat de Stichting Vrienden van de Dorpskerk Vorden organiseert, brengt een ander én nieuw geluid in de Dorpskerk. Het Euphonia Novelty Orchestra laat muziek uit de gouden jaren van de jazz van zo'n 100 jaar geleden horen, daarnaast is er extra aandacht voor de spirituals uit die tijd.

Euphonia Novelty Orchestra (afgekort ENO) is opgericht in 1979. De tien mans bezetting is gebaseerd op die van de orkesten uit het eerste kwart van de vorige eeuw. Deze orkesten speelden zogenaamde 'novelty songs'. Dat zijn gedateerde jazzsongs, evergreens en andere meezingers uit de Amerikaanse jazz-hausse, bekend als de 'Roaring Twenties'.

De jazzstijl die tussen 1915 en 1930 het uitgangsleven zodanig beheerste, dat vele songs zelfs nu nog bekend zijn. Gespeeld door de top van toen: Louis Armstrong, Bix Beiderbecke, Johnny & Baby Dodds, Fletcher Henderson, John Hyman, Jelly Roll Morton, Joe King Oliver, Harry Reeser en vele anderen.
Er wordt zittend gespeeld, achter aangepaste 'stage-stands'. In stemmig zwarte smokings. Omdat zowel de vertolkers als ook de muziek museale trekjes beginnen te vertonen, worden de vele nummers geïntroduceerd met een bronbeschrijving. Het gaat immers om authentieke dans- en luistermuziek van bijna 100 jaar geleden.

Toegang 12 euro en t/m 16 jaar vrije toegang. Reserveren kan via telefoon of website.


www.vriendenvande- dorpskerkvorden.nl

0575-556381