Vol passie droeg de Vordense Martien Leussink gedichten van Staring voor. Foto: Jan Hendriksen
Vol passie droeg de Vordense Martien Leussink gedichten van Staring voor. Foto: Jan Hendriksen

Wandelaars worden op Staring gedichten getrakteerd

WILDENBORCH – Vol passie droeg de Vordense Martien Leussink zondag tijdens de 26ste editie van de jaarlijkse Wildenborchse Winterwandeling zeer toepasselijk voor het koetshuis van Kasteel De Wildenborch gedichten voor van de bekende dichter en landman A.C.W. Staring. Niet alle wandelaars hadden oog en oor voor de voordrachten van Leussink toen men bij het koetshuis arriveerde en men zich te goed deed aan warme glühwein of chocolademelk.

Door Jan Hendriksen

Het is dit jaar precies 250 jaar geleden dat A.C.W. Staring werd geboren. Vanaf zijn vierentwintigste levensjaar tot zijn dood in 1840 leefde hij op De Wildenborch. Martien Leussink droeg doorlopend diverse gedichten en enkele puntdichten van Staring voor zoals onder meer 'De Hoofdige Boer', 'Herdenking', Een Geldersch lied', 'Lentezon', 'Huiskrakdeel', 'Het Hondengevecht' en 'Aangebrand'. De voordrachten werden door Linie Esselink uit Barchem en Diny Berenpas uit Vorden afgewisseld met harmonicamuziek. Omdat de Wildenborchse Winterwandeling dit jaar na Driekoningen (6 januari) plaatsvond werden de wandelaars zondag niet traditioneel begeleid door het sonore geluid van midwinterhoornblazers. Volgens goede traditie wordt namelijk de midwinterhoorn uitsluitend geblazen vanaf de eerste adventszondag tot en met Driekoningen.
De ruim driehonderd deelnemende wandelaars hadden vanaf Kapel De Wildenborch de keus uit twee afstanden: zeven en veertien kilometer. De route ging vanaf de kapel richting Landgoed 't Medler en via Mossel, waar men halverwege de tocht op een kop erwtensoep werd getrakteerd, terug naar De Wildenborch.

Speciale noodbrug over sloot

Nabij de Wiersserbroekweg/Mosselseweg was in samenspraak met Waterschap Rijn en IJssel voor de wandeling door de organiserende Kapelcommissie van Stichting Kapel De Wildenborch een speciale noodbrug over een sloot aangelegd. Bij terugkomst kon men bij de kapel nog even volop nagenieten van de wandeling met een heerlijk broodje 'pulled pork'.