Timmy van Lingen. Foto: PR.
Timmy van Lingen. Foto: PR. Foto: Jan Hendriksen

'Ik was toe aan een nieuwe uitdaging en daarom heb ik me aangemeld'

Timmy van Lingen neemt deel aan Idols

Vorden – Hij hoopt zijn droom in de komende maanden eindelijk te verwezenlijken. "Het is nu tijd voor mij. Ik wil nu winnen en oogsten. "Al twee keer nam Timmy van Lingen (26) uit Vorden deel aan talentenjachtprogramma's. Tien jaar geleden was de Vordense zanger te zien en te horen in de X-Factor en in 2008 stond hij bij Popstars voor de juryleden. Vroegtijdige uitschakeling waren de oorzaak ervan dat hij niet 'oogstte'. Vanaf woensdag 1 februari neemt de Vordenaar deel aan Idols. En hoe het deze keer afloopt? In de komende weken zullen we het zien.

Door Jan Hendriksen

Hoe het programma verloopt houdt Timmy geheim. Timmy van Lingen mag van de productiemaatschappij Blue Circle niets vertellen over het verloop van het talentenjachtprogramma waarvan een aantal opnamen al hebben plaatsgevonden. "Ik was toe aan een nieuwe uitdaging en daarom heb ik me aangemeld", zo vertelt van Lingen aan de vooravond van het talentenjachtprogramma. Dat hij kan zingen weet Vorden en omgeving inmiddels wel. Aan talloze muzikale projecten nam de leerkracht aan de basisschool De Achtsprong in Zutphen in de afgelopen jaren deel. Zo was Timmy betrokken bij de muziekproducties die Cultuurfonds Vorden organiseerde en was hij twee jaar geleden te gast bij onder meer het concert van Harmonie Vorden in Sporthal 't Jebbink en tijdens het lustrumconcert van het Vordens Mannenkoor. Daarnaast maakt Timmy als zanger deel uit van The Dance Classic Disco Show en is hij actief als achtergrondzanger. Zijn eerste schreden op zanggebied zette Timmy neer op basisschool Het Hoge. Op elfjarige leeftijd in 2001 stal hij de show in de nationale finale van 'Kinderen voor Kinderen' met het solonummer 'Elk dier'. Een YouTube filmpje herinnert nog aan dit succesvolle optreden. Kortom: zang loopt als een rode draad door het leven van de Vordenaar.

Conservatorium
Rond zijn twintigste koos Timmy voor zekerheid en brak hij zijn studie aan het conservatorium af om zijn studie aan de Pabo weer op te pakken. "Ik vond het een benauwd idee om alleen van muziek afhankelijk te zijn. Daar denk ik nu anders over. Ik heb het prima naar mijn zin als leerkracht. Maar doet zich de kans voor om van mijn hobby mijn beroep te maken, dan kies ik daar nu wel voor." Idols moet dan ook een springplank worden naar dat succes. Maar of dat lukt?

Timmy heeft een brede interesse wat muziek betreft. Rock, pop, R&B. Het heeft allemaal zijn interesse, "Maar het liefst zing ik soul- en funknummers. En bij de The Dance Classic Disco Show kan ik daar helemaal mijn ei in kwijt." Of dat ook het genre is dat bij Idols te horen is blijft in het ongewisse. "Nogmaals ik mag niets over mijn deelname vertellen. En dan doe ik dat ook niet."

Bekritiseren
Idols is een talentenjachtprogramma van de commerciële televisiezender RTL 5 dat in het najaar 2002 van start ging en werd uitgezonden tot in 2008. In 2016 maakte Idols een comeback. De kandidaten worden geselecteerd door de juryleden die de performances van de kandidaten bekritiseren. Het programma is vanaf woensdag 1 februari in de komende maanden te zien bij RTL5 (20.30 uur). Ruben Nicolai en Lieke van Lexmond presenteren het programma. Martijn Krabbé, Eva Simons, Jamai Loman en Ronald Molendijk nemen evenals vorig jaar plaats in de jury.

Timmy van Lingen. Foto: PR.