Een eyecatcher siert inmiddels het Kulturhus in aanloop naar de premiere van de  film 'Ode aan Vorden'.  Foto: PR
Een eyecatcher siert inmiddels het Kulturhus in aanloop naar de premiere van de film 'Ode aan Vorden'. Foto: PR Foto:

Eyecatcher siert Kulturhus in aanloop naarpremière 'Ode aan Vorden'

Vorden – In het Kulturhus gaat vrijdag 27 januari de film 'Ode aan Vorden' in première. Daarna zal hij nog drie keer worden vertoond voor een uitverkochte zaal. Of er nog een vijfde voorstelling komt, hangt af van de vraag. Niet alleen de makers van de film maar ook de beheerder van het Kulturhus Boudewijn Kortboyer en Carmen Rondeel van de Bruna waren verrast. Boudewijn Kortboyer: "Het gebeurt niet zo vaak dat twee maand van tevoren de kaarten worden besteld. Dat is vrij uniek in Vorden."

We vroegen hobbyfilmer Fons Rouwhorst, de initiatiefnemer van dit project, waarom hij zich met een groot enthousiasme vele jaren heeft ingezet om deze documentaire over Vorden en zijn buurtschappen, samen met Gery Groot Zwaafting, Ineke Heinen en Frans Pietersen te realiseren. Het antwoord op deze vraag: "Om vandaag te bewaren voor later." Want er gaat een verhaal vooraf aan dit verlangen. Bijna veertig jaar geleden was Vordenaar Fons Rouwhorst ook betrokken bij het maken van een documentaire over Zieuwent. Drie jaar is er gewerkt aan de documentaire over Zieuwent. Een documentaire waarin een tijdsbeeld werd gemaakt van het jaar 1978. Na maar liefst zeven succesvolle vertoningen werd de documentaire samen met een tweetal gerestaureerde films uit 1938 en 1958 over Zieuwent goed bewaard in een kluis bij de Rabobank. Vijftien jaar geleden heeft de opdrachtgever van de films besloten om een eigen kluis aan te schaffen, op deze manier was men niet meer afhankelijk van de huurprijs van de Rabobank. Niet lang na de aanschaf werd de kluis op een nacht gestolen met daarin de hele geschiedenis van Zieuwent. De inbrekers hebben niet het vermoeden gehad dat ze het levenswerk van stel enthousiaste filmers meenamen. Een uniek historisch bezit van een dorp ging voor altijd verloren. Ondanks de vele media-aandacht, is er helaas nooit iets teruggevonden. Jaren hield dit Rouwhorst nog bezig. Tot hem gevraagd werd om opnieuw een documentaire te maken over Zieuwent. Vanaf dat moment ging het verlangen om bezig te zijn met zo'n project weer kriebelen. Rouwhorst woonde toen echter al achttien jaar in Kranenburg. Het leek hem daarom veel praktischer en interessanter om Vorden en zijn buurtschappen op beeld vast te leggen.

Tegenslagen
De start van het filmproject drie jaar geleden ging moeizaam. Fons Rouwhorst: "We konden geen opdrachtgever vinden en geen sponsors (het realiseren van een documentaire is een kostbaar aangelegenheid). Verder waren de afspraken voor de filmscènes vaak snel geregeld maar de handhaving hiervan liet nogal eens te wensen over. Dat hoort bij het opstarten van zo'n groot project. Het is en blijft vrijwilligerswerk. Uiteindelijk is het een project geworden waar we op hadden gehoopt". Afgelopen jaren begon het project te leven in Vorden en in de buurtschappen. Een fantastische medewerking uit alle hoeken van de gemeenschap. Fons: "Een mooi voorbeeld: Boerstoel had zijn hoogwerker beschikbaar gesteld voor het plaatsen van de eyecatcher. Helaas door een defect aan de hoogwerker kon het niet helemaal doorgaan. Ab Velhorst kwam tussen de verhuizing door met zijn hoogwerker van Kamphuis uit Zutphen om ons project alsnog uit te voeren. Door de kou, regen en een technisch niet passende constructie konden we helaas het kunstwerk niet uitvoeren zoals we hem voor ogen hadden. Een kleine domper voor ons maar vooral voor de ontwerper en de maker.

Het samen beleven
De documentaire 'Ode aan Vorden' wordt niet uitgebracht op dvd. Er is gekozen voor 'het samen beleven' , samen kijken naar een documentaire op een groot projectiescherm. In deze avondvullende documentaire van tweemaal drie kwartier worden op een sprankelende wijze het verleden, het heden en de toekomst van Vorden in beeld gebracht. Een ode aan Vorden, terecht. Maar ook hulde voor de mensen die belangeloos aan dit project hebben meegewerkt.

De documentaire ‘Ode aan Vorden’ wordt door Fons Rouwhorst niet uitgebracht op dvd. Foto: PR.