De St. Martinusschool in Baak is na een week bijna tegen de vlakte.  Foto: Alice Rouwhorst
De St. Martinusschool in Baak is na een week bijna tegen de vlakte. Foto: Alice Rouwhorst Alice Rouwhorst

Gebouw St. Martinusschool valt ten prooi aan slopershamer

Het afbreken gaat in een rap tempo

Baak – De St. Martinusschool in Baak is na een week van precisie sloop bijna tegen de vlakte. Niks was tegen de grijpgrage grijper bestand. Als een hongerig dier nam hij telkens een grote hap. In het dak, de buitenmuur, het kozijn. Daarna spuugde hij het weer met een hoop kabaal uit op de juiste hoop. Steen bij steen, isolatie bij isolatie, hout bij hout.

Door Alice Rouwhorst

Het afbreken gaat in een rap tempo. Veel sneller dan dat het in het verleden is gebouwd.

Voor aanvang van de sloop is de maquette van de eerste steenlegging, die plaatsvond in 1993, door dorpsbewoners gered van de slopershamer. Uitbreiding van de school vond zo'n kleine tien jaar geleden nog plaats. In juli 2015 hield de St. Martinusschool op te bestaan en ruim een jaar later sloten ook de deuren definitief voor musicalschool Fame, huiswerkbegeleiding Baak en de Boekspot, de laatste gebruikers van het pand.

Een klein gedeelte van het schoolgebouw staat aan het eind van de werkweek nog overeind, maar ook dit gedeelte zal uiteindelijk het loodje leggen. Het is een troosteloos beeld. Teksten op de muur van wat eens een gang was, zijn nu vanaf de straat zichtbaar en zijn stille getuigen van de kinderen die eens het gebouw bevolkten. Definitief einde van een tijdperk en het begin van iets nieuws.

De gemeente Bronckhorst voert de komende tijd gesprekken over mogelijke overname van de vrijkomende gronden.

De St. Martinusschool in Baak is na een week bijna tegen de vlakte.  Foto: Alice Rouwhorst