Peiling onder inwoners naar leefbaarheid

WICHMOND/VIERAKKER - Afgelopen weekend is bij inwoners in de kern en het buitengebied een vragenlijst met begeleidende brief op de deurmat gevallen. Deze bevat zo'n vijftig vragen over leefbaarheid in Wichmond/Vierakker.

Door Alice Rouwhorst

"Mijn handen jeuken om aan de slag te gaan," zegt een enthousiaste Wim Dijkstra. "Maar het is belangrijk dat we eerst goed de behoefte peilen. Wat willen de inwoners? We moeten niks opleggen, het moet uit de burgers komen. "

Dijkstra vormt samen met vijf andere inwoners uit Wichmond/Vierakker de werkgroep 'Aangenaam Leven'. Deze groep is spontaan ontstaan na de thema-avond 'Het dorp als verzorgingshuis'. Deze pilot van de gemeente Bronckhorst kwam niet van de grond, maar de groep bleef bestaan en maakte haar eigen speerpunten. Zo willen ze bijvoorbeeld het gevoel van veiligheid en meer welbevinden terug brengen, jongeren en jonge gezinnen stimuleren om in het dorp te blijven wonen, de bewustwording over levensloopbestendig wonen vergroten en het sociale welzijn vergroten door een nieuwe vorm van noaberschap te verkennen en de (sociale) vraag en aanbod bij elkaar brengen.

Krachtige kernen
"Door goed aan te kunnen sluiten op de behoeften en wensen van de inwoners moeten we eerst wel in kaart brengen waar precies behoefte aan is. We hebben dertien interviews gehouden en een fotoworkshop over wat goed en slecht is in het dorp. De deelnemers waren jong en oud, man en vrouw, dus een gemêleerde samenstelling om een compleet beeld te krijgen. Daarnaast hebben we een vragenlijst gemaakt." Deze is in samenwerking met studenten van de Hogeschool Arnhem en Nijmegen (HAN) van het lectoraat en research groep Architecture in Health opgesteld in het project Krake. Dit staat voor 'Krachtige kernen'. Het project richt zich op het behouden en verbeteren van de leefbaarheid en sociale toekomstbestendigheid van kleine kernen.
"De vragen gaan over wonen, zorg en welzijn", vervolgt Dijkstra. "Misschien willen wel heel veel inwoners blijven wonen in het dorp, ook als ze ouder worden, maar is hun woning daar niet geschikt voor. We kunnen dan bijvoorbeeld subsidie aanvragen voor meerdere woningen en deze tegelijkertijd aanpassen en levensloopbestendig maken. Het is altijd goedkoper om meerdere hoge toiletpotten aan te schaffen dan maar één. Of wellicht hebben de inwoners behoefte aan een ontmoetingsplaats, maaltijdvoorziening of zorgcoöperatie. Al deze wensen willen we in kaart brengen door middel van deze enquête. Sommige behoeften kunnen we waarschijnlijk relatief simpel regelen door de juiste mensen uit het dorp met elkaar in contact te brengen, voor andere zaken moeten we de samenwerking zoeken met andere partijen. Dit vergt dan meer tijd en overleg", legt Dijkstra uit.


Lees verder op pagina 5