Pauline Broekema. Foto: PR
Pauline Broekema. Foto: PR Foto:

'Ik wilde weten hoe het er in het verzet aan toe ging'

LINDE - Journalist en schrijver Pauline Broekema zal vrijdagavond 27 januari om 20.00 uur een lezing geven in Theater Onder de Molen, Lindeseweg 29. In haar lezing zal Pauline ingaan op verschillende aspecten van haar laatste boek 'Het Boschhuis' en de manier waarop ze geschiedenis beschrijft.

Het Boschhuis bestaat uit drie delen. Het Indische plantersleven aan het eind van de negentiende eeuw in Deli, op het eiland Sumatra. Een familie vol idealen in de periode tussen de twee wereldoorlogen en hoe de bezetting de droom verstoorde. En in deel schrijft ze over het verzet, het lot van haar in 1944 gefusilleerde oom en hoe de oorlog tot op de dag van vandaag doorwerkt in een familie.

Voor haar boek deed ze veel onderzoek. Broekema: "Ik heb het wel eens opgeteld en kwam uit bij twintig archieven en historische kringen. Naast het archief van mijn grootvader dat door een wonder de oorlog doorstond en dat me veel informatie schonk. Maar met dat onderzoek ben je er nog niet. Je moet je lezers meenemen, het verhaal intrekken. Daarvoor is nodig dat je alles van je onderwerp weet. Met deskundigen praat, literatuur leest, foto's bekijkt. En vooral oog hebt voor kleine details. Dat de koelies op een tabaksplantage de jonge plantjes niet met een gieter begoten maar het water in hun mond namen en zo de plantjes water gaven. Een schril contrast met de manier waarop zij meestal door de planters werden behandeld. Ik wilde weten hoe het er in het verzet aan toe ging. Hoe een kneedbom rook en beschrijf het bevrijdende geluid van de parachute die zich opent bij een wapendropping. Eindeloos heb ik me ingeleefd in mijn overgrootmoeder, die als zeventienjarige alleen naar Indiƫ reisde en die halverwege de jaren vijftig stierf en alles had meegemaakt en zien komen".


Voor meer informatie, zie de advertentie op deze pagina