Ruiters KvK- en Zandewierde-medewerkers feestelijk bijeen. Foto: Maarten Buser
Ruiters KvK- en Zandewierde-medewerkers feestelijk bijeen. Foto: Maarten Buser

Kinderen kunnen paardrijden door Kramp Run

NIEUW-WEHL - Zes kinderen kunnen weer een jaar lang fysiotherapie volgen bij manege Zandewierde – met dank aan de stichting Kanjers voor Kanjers en de Kramp Run 2016. Vorige week dinsdag kwamen van beide partijen medewerkers samen om Zandewierde een mooi bedrag te schenken. Daarmee kunnen niet alleen abonnementen voor jonge ruiters betaald worden, maar ook diverse materialen voor fysiotherapie en de manege zelf.

Door Maarten Buser

Het Nieuw-Wehlse Zandewierde geniet bekendheid in de hele regio, van Arnhem tot pakweg Lichtenvoorde. De manege heeft zich gespecialiseerd in ruiters met een beperking, of die nu geestelijk of lichamelijk van aard is. Onder de ruiters zijn ook veel kinderen. Een deel van hen kon eerst met een persoonsgebonden budget (PGB) de paardrijdsessies betalen, maar dat is niet langer mogelijk. Manegebestuurslid Ben Ratelband: "Volgens de zorgkantoren kon medisch gezien niet bewezen worden dat paardrijden helpt. Maar kijk eens naar onze ruiters." Hij wijst naar de binnenpiste waar verschillende ruiters paarden hun rondes laten maken. Dat gebeurt onder begeleiding: er lopen verschillende vrijwilligers mee. De kinderen zijn duidelijk vrolijk; het rijden doet hen goed.
De jonge ruiters krijgen wekelijks fysiotherapie, zo ook deze avond. Kinderfysiotherapeut Sebastiaan Vlake vertelt: "Verschillende van mijn patiënten kregen al paardrijlessen. Het paard zorgt eigenlijk voor de beweging. Terwijl de patiënt het paard rond laat stappen – wat vrij gemakkelijk en rustig gaat –, kan de ruiter ook spelletjes doen. Dat zijn eigenlijk oefeningen, maar zij en wij noemen ze spelletjes: bijvoorbeeld een bal gooien en vangen. Dat kan ook prima als je op een paard zit." Er waren nieuwe spullen nodig voor zulke oefeningen. Vlake: "Op een gegeven moment heeft de fysiotherapie waarvoor ik werk, contact gelegd met de manege. Daarna is Kanjers voor Kanjers benaderd."
Deze Oost-Gelderse stichting zet zich in voor kinderen die niet of onvoldoende in staat zijn om te sporten. Daarvoor wordt geld ingezameld. De medewerkers doen hun werk vrijwillig. Een van hen zegt: "De donateurs komen uit de regio, en de doelen waaraan gedoneerd wordt ook. Wij gaan zelf ook altijd kijken bij zo'n doel." Ditmaal hoefde Kanjers voor Kanjers niet zelf in te zamelen, want het geld werd gedoneerd door de organisatie van de Kramp Run. Deze jaarlijkse hardloopwedstrijd in Varsseveld leverde maar liefst 10.000 euro op – een bedrag dat net als elk jaar naar Kanjers voor Kanjers gaat.
De aanvankelijke bedoeling was het bekostigen van materialen voor de fysiotherapie. Vlake: "De manege had zelf ook nieuwe spullen nodig, zoals caps. Geen probleem natuurlijk. Maar er werd ons door Kanjers voor Kanjers aangeraden om het streefbedrag nog wat hoger te zetten. En met dát geld konden we ook abonnementen afsluiten voor patiënten. Dan krijgen ze en paardrijles, en fysiotherapie tegelijkertijd." De lessen werpen hun vruchten af. Een trotse moeder wijst haar paardrijdende zoon aan. "Twee jaar geleden liepen er drie begeleiders met hem mee; nu nog maar eentje."