Antoon Arendsen en Hans Hermans met hun kampioensvogels. Foto: Willy Hermans
Antoon Arendsen en Hans Hermans met hun kampioensvogels. Foto: Willy Hermans

Antoon Arendsen voor vijfde keer wereldkampioen

HENGELO - Voor velen is het een jongensdroom om een keer kampioen te worden. Een wereldkampioenschap is helemaal de top, maar slechts voor weinigen weggelegd. Antoon Arendsen draait zijn hand er niet voor om. De 73-jarige Hengeloƫr mag zich sinds vorige week vijfvoudig wereldkampioen noemen, een unieke prestatie. Dit keer won hij met zijn Swift-parkieten zelfs tweemaal een gouden medaille, terwijl een ander Exokan-lid Hans Hermans de zilveren medaille wist te veroveren.

De wereldshow vond plaats in Almeria in Spanje. Antoon Arendsen had vijf enkelingen en een stam van vier parkieten ingestuurd en naar Apeldoorn gebracht, vanwaar ze per bus naar Spanje werden vervoerd. "Ik geef flink wat zaad, een appeltje voor de dorst voor onderweg mee en niet te vergeten een half plaatje cake, zodat de glans mooi blijft!", vertelt Antoon.
Daarna is het wachten op de uitslag, tegenwoordig via internet. Op donderdag 19 januari kwam het verlossende bericht binnen: voor de vijfde achtereenvolgende keer had Antoon Arendsen de gouden medaille gewonnen en dit keer zelfs twee. Zowel de stam als de enkeling, die de vorige keer nog zilver won, hadden de meeste punten gekregen van de keurmeesters.

Het geheim van Anton
Feest aan de Gompertsdijk. Het huis en de tuin werden versierd door de buurt, de felicitaties stroomden binnen en uiteraard kwam een zware delegatie van Exokan om Antoon te huldigen. Een gemeentelijke onderscheiding heeft hij nooit gekregen ondanks deze wereldprestatie. Ook levert de gouden medaille geen geld op. "Je krijgt een medaille en een oorkonde, verder doe je het vooral voor de eer. Maar het is niet niks als iemand uit Hengelo de beste van de wereld is. Het enige voordeel is dat ik mijn vogels voor een betere prijs kan verkopen. Ze zijn wel geliefd nu ik zoveel prijzen win, dus ook concurrenten komen hier om te kopen. Maar de beste vogels verkoop ik uiteraard niet!" Met het opzetten van een succesvolle lijn van parkieten is Antoon zo'n vijf jaar bezig. "Ik selecteer op kleur en grootte. Kwaliteit en verzorging zijn belangrijk. Ik geef ze goed voer en veel vitaminen, zoals appel, wortel, sinaasappel, komkommer. Mijn geheim is dat ik iets toevoeg voor de glans, maar wat dat is verklap ik niet."

Opvolger
Voorlopig blijft het bij vijf titels (zes gouden medailles, twee zilveren) voor Antoon, want volgend jaar schrijft hij zich niet in. "Parkieten mogen maar tot hun derde jaar deelnemen, dus ik moet weer een nieuwe lijn opzetten. Over twee jaar is de show in Zwolle. Dan wil ik er weer bij zijn, als de gezondheid het toelaat. Maar wie weet staat mijn opvolger al klaar. Kleinzoon Techinko won al diverse prijzen in verschillende klassen."

Zilver voor Hans Hermans
Een ander Exokan-lid viel ook in de prijzen op een WK-show. Hans Hermans won zilver met een blauwe Gloster Consort-kanarie. Het was de derde maal dat hij een medaille won, eerder won hij een keer zilver en brons. Hij was zelf aanwezig tijdens een vijfdaagse trip in Spanje en was onder de indruk van de organisatie: "In een gigantische hal stonden 26.000 vogels opgesteld. Rijen dik liepen de bezoekers langs de kooien. Maar mooi dat ik weer eens een zilveren medaille heb gewonnen. Op deze kanarie had ik ook mijn hoop gevestigd."

Antoon Arendsen en Hans Hermans met hun kampioensvogels. Foto: Willy Hermans