HT Husqvarna Rally Raid Team. Foto: PR
HT Husqvarna Rally Raid Team. Foto: PR Foto:

Extreme maar succesvolle Dakar 2017 voor Vordens HT Husqvarna Team

VORDEN - In januari startte de zwaarste rally ter wereld: de Dakar. Dit jaar konden de deelnemers genieten en afzien in het prachtige Zuid Amerika. De 2017-editie was er één met extremen en contrasten: van 45 graden plus met 80% luchtvochtigheid om even later te rijden op 400 meter hoogte met 5 graden in de regen. Van de 143 gestarte motoren kwamen er 96 aan de finish. Het HT Husqvarna Team uit Vorden heeft in dit geweld en keurige prestatie neergezet, door met acht van de tien rijders aan de finish te komen.

De prestatie van het HT Husqvarna Team kwam zeker niet zonder slag of stoot, zeker in de eerste week waren er veel valpartijen met flinke schade. In de eerste week moest er regelmatig een nacht worden doorgehaald om de motoren weer gereed te krijgen voor de volgende etappe. De Dakar werd gekenmerkt door de vele uitvallers. Bij HT Husqvarna Team viel het slachtoffer al tijdens de derde etappe. Hans Smit, één van de Nederlandse rijders, kwam ten val en dat in combinatie met een oude rugblessure en de hitte werd dat hem aan het eind van de etappe teveel. Bij het één na laatste checkpoint werd Smit, na een controle van een arts, uit de wedstrijd gehaald.

Wanneer een rijder in de etappe uit de wedstrijd wordt gehaald blijft de motor achter op de route en wordt opgepikt door een bezemwagen. Deze hulpdienst dient de motor dan weer in één van de volgende bivakken af te leveren. Dat gebeurde in dit geval niet waarna een zoektocht van ruim een week volgde, met tot op heden nog geen succes. Op dit moment is de Husqvarna FR450 Rally motor nog niet terecht.

Twee dagen na het stoppen van Smit was er een tweede uitvaller in het team. De Zuid-Afrikaan David Thomas kwam op hoge snelheid ten val en brak daarbij zijn scheenbeen op vier plaatsen. Hij werd overgebracht naar La Paz in Bolivia en is daar dezelfde avond nog succesvol geopereerd. Ondertussen werkt Thomas in zijn thuisland alweer hard aan zijn herstel voor Dakar 2018! Op deze dag begonnen de externe factoren een grote rol te spelen. Kou, hoogte en extreme regenval. De dag voor de rustdag kwam na hevige regenval, het bivak van Oruro binnen een half uur helemaal blank te staan. Met als resultaat dat de assistentievoertuigen de volgende ochtend allemaal vast stonden in de modder. Er was zwaar materieel voor nodig om de voertuigen los te trekken en het bivak uit te slepen.

Vanwege de extreme regenval werd de organisatie gedwongen de zesde etappe af te lassen. De veiligheid van de deelnemers staat bij de organisatie altijd op één. Op de rustdag in La Paz op 3800 meter hoogte, was er weinig tijd om bij te komen van een zeer hectische en vermoeiende eerste week. De rijders bereidde zich voor op hun tweede week en voornamelijk op de marathonetappe, gelijk de dag na de rustdag. Bij de Nederlandse motorrijders was het al ondertussen al een waar slagveld. De helft van de Nederlandse motordeelnemers waren al thuis of onderweg naar huis.

Acht van de tien Vordense rijders halen finish

De nog acht strijdende HT-rijders kwamen zonder problemen door de eerste marathonetappe, en ook nu bleef het weer een hoofdrol spelen. Na afloop van de achtste etappe begon moeder natuur pas echt huis te houden. Op de verbindingsroute naar Salta werd de route door de hevige regenval bedolven onder de rotsblokken die waren afgebrokkeld en werden dorpen en wegen door overstromingen en modderstromen compleet afgesloten. Pas om 18.30 uur kon een omleiding worden ingesteld: 330 km door de bergen, in het donker, waarvan 110 km ook nog eens offroad. Ook de organisatie kon Salta niet bereiken, omdat het vliegveld waarop geland zou worden ondergelopen was door de heftige regenval. Het werd een ware slijtageslag voor zowel rijders, teams als de organisatie. Door dit alles kon de organisatie de volgende etappe niet door laten gaan. Het werd zeker geen rustdag, want de karavaan moest wel 675 kilometer afleggen naar het volgende bivak, waar de tiende etappe ging beginnen.

De tiende etappe stond bekend als de koningsetappe. De gebieden rondom Chilecito en San Juan worden gekenmerkt door zwaar zand en hoge temperaturen! Tijdens de voorgaande dagen was het koud en nat. Nu was het overdag 45 graden en in de nacht ook nog eens 35. Daarnaast werd de tweede week ook nog eens gekenmerkt door een extra pittige navigatie, met als gevolg dat het klassement volledig op zijn kop ging. Alle HT Husqvarna rijders kwamen goed door deze gevreesde etappe. Met de haven in zicht brak zowel Arjan Bos als Mart Meeru uit Estland nog eens zijn sleutelbeen. Beide rijders gaven niet op en wisten de resterende specials te finishen en de Dakar uit te rijden.

Met acht van de tien rijders aan de finish kan het HT Husqvarna rally team tevreden terugkijken op een geslaagd Dakar 2017. Met ook nog een succes in het kistenklassement waarin Toomas Triisa (Estland) samen streed met teamgenoot Mart Meeru. Het is klassement waarbij de rijders geen assistentie mogen hebben en zelf hun motor moeten onderhouden. Beide rijders zijn aangesloten bij het HT Husqvarna Team om gezamenlijk te zorgen voor een perfecte voorbereiding. Triissa wist met zijn ervaring een zeer sterke en foutloze rally te rijden.

Teameigenaar Henk Hellegers over de 2017-Dakar: "Dit jaar was iedere dag een verrassing, ondanks alle voorbereiding en ervaring die we binnen ons team hebben. In Dakar weet je nooit wat er gaat gebeuren. Als team hebben wij één gezamenlijk doel en dat is de rijders naar de finish brengen. Het is onze taak de rijders en motoren in topconditie te houden. Met acht van de tien rijders aan de finish en geen technische problemen met de motoren mogen we, juist onder deze extreme omstandigheden, spreken van een zeer geslaagde Dakar!".

Eindresultaat Dakar 2017
HT Husqvarna rijders:
30. Toomas Triisa (winnaar kistenklassement), 32. Aleksandr ivaniutin, 44. Matthew Hart, 52. Max Hunt, 55. Mart Meeru, 63. Carlos Gracida, 75. Anastasiya Nifontova, 83. Arjan Bos de Nederlandse deelnemer van het Vordense team.