Timme Koster was het gezicht van zwembad In de Dennen en meer dan dat. Hier kijkt Timme tevreden naar de kinderen die afgelopen zomer met succes afzwommen in het zwembad waarvan hij nu afscheid neemt. Foto: PR
Timme Koster was het gezicht van zwembad In de Dennen en meer dan dat. Hier kijkt Timme tevreden naar de kinderen die afgelopen zomer met succes afzwommen in het zwembad waarvan hij nu afscheid neemt. Foto: PR Foto:

'In de Dennen was mijn 'kindje''

Timme Koster verlaat zwembad In de Dennen

Door Jan Hendriksen

Vorden – Het Vordense zwempubliek zal het zo vertrouwde gezicht van Timme Koster in zijn functie als bedrijfsleider dit jaar moeten gaan missen op Zwem- en recreatiebad In de Dennen. Het bestuur van Stichting Zwem- en recreatiebad In de Dennen en Timme Koster hebben in goed overleg met elkaar afgesproken dat Timme per 1 april zijn functie als bedrijfsleider neerlegt. Timme Koster (38) gaat op zoek naar een andere baan met nieuwe uitdagingen. De Vordenaar was ruim tien jaar bedrijfsleider van In de Dennen.

We nemen op een vroege februari morgen in de kantine van het zwembad plaats aan een van de tafeltjes. Het bad is in diepe 'winterslaap'. Timme zorgt voor een verse kop koffie. Op het grasveld van het bad springt een konijn vrolijk in de winterzon rond. Timme Koster was het gezicht van zwembad In de Dennen. Nee, zelfs meer dan dat. Koster is en was het zwembad. "Maar na mijn vertrek blijft het water hetzelfde en ook de kinderen blijven hetzelfde", zo concludeert de vertrekkende bedrijfsleider nuchter. Maar toch.

Timme: "Ja, inderdaad. In de Dennen was mijn 'kindje'. Dat moet ik wel eerlijk toegegeven. Nu het afscheid steeds dichter bijkomt realiseer ik me dat ik afscheid van iets neem waar ik dag en nacht mee bezig was en voor klaar stond. Vierentwintig uur per dag, zeven dagen in de week. Het hele kalenderjaar rond, ondanks dat het bad maar vijf maanden per jaar open is. Het bad liet me niet los. Geen moment. Maar daar komt nu na zestien jaar een einde aan. Er komen voor mij nieuwe uitdagingen en kansen aan. Daar ben ik van overtuigd. En wat dat 'kindje' betreft. Ik ben sinds vier maanden de trotse vader van een zoon."

Landschapsplan
De in Vorden woonachtige Timme Koster kwam op jonge leeftijd als vakantiehulp rond de eeuwwisseling al in aanraking met Zwem- en recreatiebad In de Dennen. Timme studeerde Bos- en Natuurbeheer aan Hogeschool Larenstein in Velp en was de rechterhand van toenmalige bedrijfsleider Martin Westerik. Na zijn aantreden in 2006 als bedrijfsleider, als opvolger van Westerik, zette hij dan ook gelijk een nieuw Landschapsplan voor In de Dennen op. "Het terrein is door mij 'strakker' en arbeidsvriendelijker ingedeeld", zo blikt Timme terug op die beginperiode.

Veranderingen en
moderniseringen

In de afgelopen tien jaar vonden er continu veranderingen en moderniseringen plaats. Niet alleen op het bad zelf, maar ook op beleidsmatig- en financieel gebied. De twee grootste veranderingen waren de (ver)bouw van de entree en de kantine en het verdwijnen van de gemeentelijke financiële budgetsubsidies.

Na zestien jaar tijd voor nieuwe uitdagingen

Timme: "Het zwembad moet zich sinds 2013 financieel zelf bedruipen. Dat was een grote uitdaging. In aanloop naar de privatisering hebben we een 'bruidsschat' (625.000 euro) van de gemeente Bronckhorst meegekregen als afkoopsom, waardoor we in 2014 de sterk verouderde accommodatie hebben kunnen moderniseren. Als energiebesparende maatregelen hebben we in 2010 de twee waterbassins kunnen voorzien van een afdekdeken, waardoor warmteverlies als gevolg van afkoeling zo veel mogelijk wordt voorkomen. Dit heeft geresulteerd in meer dan vijftig procent reductie van het aardgasverbruik dat nodig is voor het verwarmen van het zwemwater. Het resterende aardgasverbruik is begin 2014 door de aanleg van zonnecollectoren nog verder gereduceerd. Daar ben ik best wel een beetje trots op." Ook op personeelsvlak werden er flinke veranderingen doorgevoerd. "Zo werken we naast de beroepskrachten in het seizoen met steeds meer vrijwilligers. Dit draagt enorm bij aan de instandhouding van het bad", zo verklaart de vertrekkende bedrijfsleider.

Talloze activiteiten
Om extra bedrijvigheid te genereren organiseerde Timme talloze activiteiten in het rond het zwembad. Hoogtepunten op dat gebied waren het Moonlight zwemmen (met een record van bijna drieduizend bezoekers), de Expeditie 'In de Dennen' en de Water Challenge waarbij kinderen konden kennismaken met allerlei uitdagende buitensportactiviteiten. "Maar natuurlijk ook de zwemlessen voor de kinderen en de talloze verjaardagspartijtjes die op het zwembad plaatsvonden. Ik zal ze gaan missen."

Tijd voor hobby's en gezin
Wat er eerst rest voor Timme Koster na 1 april is een vakantie. "Ik ben de laatste zestien jaar niet meer midden in de zomer op vakantie geweest en dat kan nu." Ook gaat Timme meer tijd besteden aan een van zijn grootste hobby's: de survivalsport. "En natuurlijk aan mijn gezin", zo besluit Timme het gesprek terwijl het rondhuppelende konijn in de verte via de bosrand uit het gezichtsveld verdwijnt. Timme zal niet via de bosrand verdwijnen. Hij zal ongetwijfeld via de hoofdingang nog een keer worden uitgezwaaid door de talloze vaste zwembezoekers waarmee hij een innige band opbouwde. Want Timme Koster was voor veel Vordenaren toch het 'gezicht' van Zwem- en recreatiebad In de Dennen!

Timme Koster was het gezicht van zwembad In de Dennen. Nee, zelfs meer dan dat. Hier kijkt Timme tevreden naar de kinderen die afgelopen zomer met succes afzwommen in het zwembad waarvan hij nu afscheid neemt. Foto: PR.