Harry Baank (l) is druk in het ondiepe bassin aan het boenen om de vloer ‘spic en span’ op te leveren voor het nieuwe zwemseizoen. Foto: Jan Hendriksen.
Harry Baank (l) is druk in het ondiepe bassin aan het boenen om de vloer ‘spic en span’ op te leveren voor het nieuwe zwemseizoen. Foto: Jan Hendriksen. Foto:

Handen flink uit de mouwen voor een nieuw zwemseizoen

VORDEN – Het Oranje Fonds organiseerde vorige week vrijdag en zaterdag samen met duizenden organisaties in ons land weer NLDoet: de grootste vrijwilligersactie van Nederland. NLdoet zet vrijwillige inzet in de spotlights en stimuleert iedereen om een dag(deel) de handen uit de mouwen te steken. In de 2017 editie waren ruim 350.000 Nederlanders actief bij meer dan 9.500 klussen: een recordaantal. Een van die talloze klussen vond zaterdag op Zwem- en Recreatiebad In de Dennen plaats.

Door Jan Hendriksen

Na een welverdiende verfrissing hijsen Merel Wesselink (15) en Marieke Havekes (15) zich weer in hun regenpakken. Beide jonge Vordense 'dames' steken op deze voorjaarsmorgen de handen op Zwem- en Recreatiebad In de Dennen flink uit de mouwen. Merel en Marieke schrobben de laatste restjes vuil in het diepe bassin van de inmiddels bijna wit geblakerde tegels. Die zijn door de afscheidnemende bedrijfsleider Timme Koster met een hogedrukreiniger vakkundig schoongespoten.

Vorig jaar waren Merel en Marieke ook al als vrijwilligers actief tijdens het zwemseizoen. "We hebben alle voorkomende werkzaamheden gedaan. In de kantine gestaan, schoongemaakt en we hebben tijdens de zwemvierdaagse geholpen. En we gaan dit jaar het zwembad 'vloggen'", zo laat het tweetal weten " Vegen, snoeien, schrobben, spuiten, poetsen, graven. De sfeer is ongedwongen. Bijna dertig vrijwilligers staken zaterdag de handen flink uit de mouwen. Dit alles met als resultaat om het openluchtzwembad aan de Oude Zutphenseweg in gereedheid te brengen voor het nieuwe zwemseizoen dat zondag 30 april van start gaat. Jaarlijks haakt In de Dennen aan bij NLdoet.

'Vroege vogel'
Vordenaar Harry Baank (68) is met een bezem druk in het ondiepe bassin aan het boenen om de vloer 'spic en span' op te leveren voor het nieuwe zwemseizoen. Sinds vorig jaar is Baank actief zwemmer en vrijwilliger. "Als 'vroege vogel' trek ik drie maal in de week mijn baantjes. Dit zwembad is van en voor Vordenaren." Baank was in jaren niet meer op het zwembad geweest. Maar omdat een van zijn kleinkinderen op zwemles ging werd hij ook gegrepen door het 'zwemvirus'. Vorig jaar hielp Baank onder meer tijdens de Huttenbouwdagen die op het zwembad plaatsvonden. En ook dit jaar wil hij zich weer als vrijwilliger inzetten.

Dat geldt ook voor Jan Willem Bosman die als 'technische man' als vrijwilliger verbonden is aan het zwem- en recreatiebad. Johny Addink is al gravend op zoek naar een mantelbuis. De kabel van de geluidsinstallatie moet vervangen worden. Maar de zoektocht naar de buis heeft nog niets opgeleverd. "De mantelbuis staat niet op de plattegrond van het zwembad ingetekend. En dat is jammer." Floor Mugge sleept net voor de middagpauze de terrasstoelen en -tafels uit de winterberging naar het terras. De jonge Vordenaar 'loopt' op het zwembad als leerling van het Baudartius College in Zutphen haar maatschappelijke stage op deze zaterdagmorgen.

Structurele sponsoren
Vorig jaar werd er door het zwembad ingezet om meer vrijwilligers te betrekken en structureel sponsoren en vrienden aan het zwembad te verbinden. En dat wierp zijn vruchten af. "Maar we kunnen nog steeds vrijwilligers gebruiken", zo laat voorzitter Wolter Ziggers van Stichting Zwem- en Recreatiebad In de Dennen weten als de vrijwilligers zich opmaken voor een welverdiende lunch. "Laat het zwemseizoen maar komen. In de Dennen is er (bijna) klaar voor."