Het bleef alles behalve rustig tussen de nonnen in het klooster tijdens de klucht 'Zeven Zusters in Zaligheid'. Foto: Jan Hendriksen.
Het bleef alles behalve rustig tussen de nonnen in het klooster tijdens de klucht 'Zeven Zusters in Zaligheid'. Foto: Jan Hendriksen. Foto:

Komedie op uitnodiging van
Oranjevereniging Vorden op herhaling

Bomvol Kulturhus geniet van 'Zeven Zusters in Zaligheid'

VORDEN – In een wereld waarin alles steeds sneller lijkt te gaan en de technologie oprukt, lijkt het klooster een rustige en vredige plek. Het klooster stond namelijk centraal in de komedie 'Zeven Zusters in Zaligheid' die de Kranenburgse toneelvereniging KRATO vrijdagavond 17 maart in een bomvolle toneelzaal van het Kulturhus met verve en groot enthousiasme voor het voetlicht bracht. Met een prachtig decor, mooie kleding en zeer professioneel geluid was het een meer dan geslaagde toneelavond. Dit alles onder leiding van regisseur Bertus Pellenberg.

Door Jan Hendriksen

Maar dat dit klooster alles behalve rustig was bleek wel gedurende de avond. Niet dus. Het leven in het klooster is sinds jaar en dag hetzelfde. Sinds de oude moeder-overste (Zuster Benedictine, Martine ten Arve) van haar 'paadje' af is, leven de zeven zusters er lustig op los.

Daar komt een eind aan als er een nieuwe moeder-overste komt: Clara (Ingrid Ooms). Zij regeert met ijzeren hand en probeert het klooster weer uit het slop te halen. En dat valt niet mee met zoveel zusters die verre van doorsnee zijn. Zo zijn daar zuster Apollonia (Miranda Beekman), zuster Liduina (Bernardet Wunderink), zuster Catharina (Simone Janssen), zuster Theresa (Tiny Pellenberg) en zuster Hildegard (Marjan Buunk). En natuurlijk zuster Angelina (Hester Stevens), of is zij toch geen zuster? Om het geheel compleet te maken arriveren er ook nog twee 'bijzondere' broeders; Broeder Jacobus (Niels Groot Jebbink) en broeder Felix (Erik Dimmendaal).

Woorspelingen en hilarische taferelen

Het publiek vermaakte zich vrijdagavond opperbest. Door de vele woordspelingen en de hilarische taferelen met drank en andere 'versnaperingen' werden de lachspieren goed getraind. Kortom een komisch en vlot toneelstuk, mede doordat alle rollen zeer goed werden neergezet. 'Zeven Zusters en Zaligheid' is geschreven door Johan Dobbelaar uit Terneuzen. Souffleuse was Anneke Roelvink, zij verzorgde tevens de grime. Voor het decor waren Dorien Groot Jebbink en Bernard Wunderink verantwoordelijk. Karin de Jel had de kleding voor de nonnen en broeders verzorgd. Het geluid was in handen van Herman Bolink.

Herhaling
Heeft u vrijdagavond de komedie gemist en wilt u het verloop en de clou van 'Zeven Zusters en Zaligheid' alsnog precies te weten komen? Geen man overboord. KRATO speelt de komedie namelijk binnenkort nogmaals op uitnodiging van Oranjevereniging Vorden op zondagmiddag 9 april in het Kulthurhus.