De kersverse verenigingsscheidsrechters samen met de cursusleider, praktijkbegeleiders en de voorzitters van Grol en AD '69. Foto: Marcel Houwer Foto:

Zestien scheidsrechters met certificaat erbij in de regio

GROENLO - In de maanden februari en maart hebben 16 leden van de voetbalverenigingen AZSV, AD '69, Winterswijk, Vorden en Grol deelgenomen aan de KNVB cursus Verenigingsscheidsrechter. De cursus bestond uit vier avonden die gehouden werden op sportpark Den Elshof te Groenlo. Daarnaast moest elke cursist minimaal drie wedstrijden fluiten ter beoordeling van een praktijkbegeleider. Op woensdag 29 maart ontvingen alle cursisten uit handen van cursusleider Hans Noortman hun certificaat.

Als verenigingsscheidsrechter zijn ze nu opgeleid om competitie- en bekerwedstrijden in de B-categorie te leiden, bij zowel jeugd als senioren. Tijdens de cursusavonden werd natuurlijk ingegaan op de spelregels, maar vooral op de andere aspecten van het fluiten zoals het volgen van het spel, positie op het veld tijdens standaardsituaties, communicatie met spelers, managen van de wedstrijd, afspraken met de assistent-scheidsrechters, invullen van het wedstrijdformulier, pasjes controle en het bespreken van bijzondere spelsituaties. Hans Noortman gaf deze cursus op een zeer prettige manier en de deelnemers, varierend in de leeftijd van 15 tot 55 jaar, ontvingen zeer veel bruikbare tips.
Tussendoor floot men wedstrijden bij de eigen club. Deze werden gevolgd door de praktijkbegeleiders. Dit zijn ervaren scheidsrechters bij de club. Na iedere wedstrijd werd er terugkoppeling gegeven. Ook dit leverde weer zeer veel leerzame en bruikbare tips op.

Quintus laatste wedstrijden seizoen

HENGELO – De competitie van Handbalvereniging SV Quintus zit erop. Een mooi seizoen met twee kampioensteams: jongens D1 en Heren C1. De D2 en Heren Senioren 1 zijn mooi op de tweede plaats geëindigd.

In Sportcentrum Triominos Endesprong in Duiven speelden zaterdag 1 april de jongens D1 tegen Loo D2. De eerste helft was een passief beeld van beide teams. Na de pauze kregen de toeschouwers een fanatieke tweede helft te zien met mooie goals. De jongens lieten zien dat ze de terechte kampioen zijn in hun klasse en ongeslagen kampioen zijn geworden. Uitslag 7-23.

In Sporthal Elderveld in Arnhem speelde 2 april de D2 de laatste wedstrijd van het seizoen tegen AES Arnhem D3. Zij konden als ze wonnen de tweede plek behouden. Het begin was even aftasten maar Quintus ging steeds beter spelen. De tweede helft was één van hun beste helften die ze gespeeld hebben. Mooie aanvallen leiden tot een 6-12 eindstand, de tweede plek werd behouden.

Quintus DC1 speelde in Sporthal de Reehorst in Ede de laatste wedstrijd tegen Reehorst DC1. Ze gingen de wedstrijd in om een leuke laatste wedstrijd te spelen en dat duurde tot de eerste helft. In de tweede helft deelde de scheidsrechter, volgens Quintus, onterecht gele kaarten en tijdstraffen uit, waardoor het Hengelose team met een onderbezetting de wedstrijd uit moest spelen. Uitslag 10-8.

Heren Senioren 1 speelde tegen Udi '96 HS2 in Sporthal Kermisland in Arnhem de laatste wedstrijd van het seizoen. Quintus heren 1 had nog de mogelijkheid om kampioen worden als Erix uit Lichtenvoorde verloor van de nummer 4 en Quintus zou winnen van de laatste. Of bij gelijkspel van Erix, dan moet er door Quintus gewonnen worden met meer dan tien punten verschil. Een spannende dag dus waarbij promotie naar de hoofdklasse op het spel stond. De eerste helft begon spannend waarbij Quintus een kleine voorsprong pakte op Udi. De voorsprong wordt uitgebouwd tot een ruststand van 9-11 in het voordeel van Quintus. Voorlopig dus nog niet genoeg om kampioen te worden bij een gelijkspel van Erix. De tweede helft begon goed met snel spel en een goede verdediging. Quintus slaagde er in om met nog twintig minuten te spelen een stand op het scorebord te laten zien van 10-20. Inmiddels kwam bij diverse spelers het bericht door dat Erix gewonnen had en daarmee kampioen was geworden. Quintus speelde met meer risico en uiteindelijk werd het 13-22 in hun voordeel. Net geen tien punten verschil, Quintus werd nipt tweede in de eerste klasse.

In Sporthal Zwolle Zuid speelde Heren 2 de laatste wedstrijd van het seizoen uit tegen Zwolle 2, de nummer twee van de competitie. Beide ploegen waren erg aan elkaar gewaagd en de score ging dan ook gelijk op. Ruststand 12-12. Ook na rust bleef het spannend. Helaas wist Quintus uiteindelijk niet aan het langste eind te trekken. Eindstand 23-20.