Een knus ingericht dorpscafé vormde het decor voor het blijspel 'Bruin Café Dubbel D'. Foto: Achterhoekfoto.nl/Johan
Een knus ingericht dorpscafé vormde het decor voor het blijspel 'Bruin Café Dubbel D'. Foto: Achterhoekfoto.nl/Johan Foto:

Publiek geniet volop van toneelspel in Wildenborchse Kapel

WILDENBORCH – Er heerst rust op deze eerste aprilavond in buurtschap De Wildenborch. Hoewel? Langs de Kapelweg staan keurig aan een zijde tientallen auto's geparkeerd. Eenmaal in de buurt van de Wildenborchse Kapel zijn al van ver de lachsalvo's te horen. Bij het betreden van De Kapel treffen een aantal vrijwilligers van Toneelvereniging Tot Aller Ontspanning (T.A.O.) in de kantine de voorbereidingen voor de 'nazit' van het publiek. De uitgiftebalie wordt in gereedheid gebracht en de koelkasten zijn gevuld.

Door Jan Hendriksen en Reinier Klein Brinke

Zowel vorige week vrijdag- als zaterdagavond waren alle stoelen in de voorverkoop al gereserveerd voor de uitvoering van toneelvereniging T.A.O. Een knus ingericht dorpscafé vormde het decor voor het blijspel 'Bruin Café Dubbel D', geschreven door Evelien Evers. De titel van het stuk zou anders doen vermoeden, maar het betreft in dit geval de vrolijke zussen Derkje (Ineke Braakman) en Dorien (Kristie Holsbeeke) die samen een café bestieren. Hier komen hoofdzakelijk de dorpsbewoners, die allemaal een uitgesproken karakter hebben. Neem nou Reint (Appie Klein Brinke), een eigenwijze hark die meent in alles gelijk te hebben. Harmke (Gerda Wezinkhof), een motorrijdster in hart en nieren waarvan je alles wat zij zegt met een flinke korrel zout moet nemen. En dan Evert-Jan (Jelle Wezinkhof) die regelmatig te diep in het glaasje kijkt.

Tijdens afwezigheid van beide zussen neemt hij op geheel eigen wijze de honneurs waar. Jelle doet dit op een fantastische wijze. Zijn moeder Wilma (Dini Schoolen) is een echte kenau pur sang en gaat regelmatig op zoek naar haar zoon die zich voor haar verstopt. Zuinige Berend (Harrie Dinkelman) komt maar mondjesmaat naar het café en weet ook iedere keer weer zonder te betalen de uitspanning te verlaten.

Hier kan de schoorsteen niet van blijven roken, het café staat dan ook te koop. Dan verschijnt Kees (Reinier Klein Brinke) met zijn vrouw Juul (Martien Leussink) en Juul's vriendin, kunstenares Jet (Ria Klein Ikkink) en hondje Fientje als nieuwe inwoners van het dorp. Jet gaat in het café creatieve workshops organiseren, waarvoor Derkje en Dorien de catering gaan verzorgen, hiermee is het voortbestaan van het café voorlopig gewaarborgd is en het bord 'Te Koop' gaat uit de tuin. Eind goed, al goed zoals dat hoort in een blijspel. De regie was in handen van Frieda te Lindert. Souffleuse Janny Sligman had het beide avonden heel makkelijk. Ina Wesselink verzorgde de grime.

Een knus ingericht dorpscafé vormde het decor voor het blijspel 'Bruin Café Dubbel D'. Foto: Achterhoekfoto.nl/Johan Braakman