Penningmeester Harry Eggink overhandigde namens VRTC de 8 Kastelenrijders de sleutels van de twee nieuwe E-tandems aan de coördinator en stuwende kracht van het Tandemproject Jan Klein Wassink. Foto: PR
Penningmeester Harry Eggink overhandigde namens VRTC de 8 Kastelenrijders de sleutels van de twee nieuwe E-tandems aan de coördinator en stuwende kracht van het Tandemproject Jan Klein Wassink. Foto: PR Foto:

Nieuwe E-tandems voor Tandemproject VRTC

VORDEN – De Vordense Rijwiel- en Toer Club (VRTC) de 8 Kastelenrijders heeft middels een financiële bijdrage van onder meer het Coöperatiefonds van de Rabobank Noord- Oost Achterhoek, Stichting Veilingcommissie van Kringloopwinkel De Werf uit Vorden, Profile Bleumink Vorden en Goossens Tweewielers uit Borculo recent twee nieuwe E-Tandems aan kunnen schaffen voor het tandemproject van de club. In januari 2016 is deze groep vrijwilligers van VRTC de 8 Kastelenrijders die betrokken zijn bij het tandemproject uitgeroepen tot 'Vrijwilliger van het jaar 2015' in de gemeente Bronckhorst. Ook de hierbij ontvangen cheque van vijfhonderd euro hebben de vrijwilligers ter beschikking gesteld van het tandemproject.

Door Jan Hendriksen

Het is nu ongeveer tien jaar geleden dat de VRTC de 8 Kastelenrijders is gestart met een tandemproject. De gedachte achter dit project was en is om te gaan fietsen met mensen, die door een beperking hier niet meer zelfstandig aan toe komen. "We hebben toen een aantal instellingen in de omgeving van Vorden benaderd en zijn gestart met het fietsen bij Zozijn in Wilp. In Vorden had men vernomen dat het fietsen in Wilp een groot succes was en kwam het verzoek vanuit Vorden om ook te gaan fietsen met hun cliënten. In de periode van april tot en met oktober wordt er zo veel mogelijk gefietst: op de zaterdag in Wilp en donderdag in Vorden", zo liet voorzitter Henk Ebbink van VRTC de 8 Kastelenrijders tijdens de presentatie van de twee E-Tandems weten. In het afgelopen tijd had VRTC de 8 Kastelenrijders vastgesteld, dat door het intensieve gebruik van de tandems er wat problemen ontstonden door slijtage. Ook was duidelijk geworden dat niet alleen de tandems ouder worden, maar ook de mensen die er op zitten.
Henk Ebbink: "Men kan zich voorstellen dat niet alle cliënten altijd even hard mee trappen en dat het dan voor de geoefende vrijwilliger wel eens te zwaar wordt. Dit heeft ons doen besluiten, dat als we gaan vervangen, dit dan te doen door een tandem met trapondersteuning. De techniek maakt het nu eenmaal mogelijk en waarom zou je er geen gebruik van maken. Maar dan komt het financiële plaatje om de hoek kijken. De kostprijs van E-tandem is bijna het dubbele van één zonder deze ondersteuning. In 2015 waren we al in de gelegenheid om door sponsoring al twee van deze E-bikes aan te schaffen en daarnaast ook nog een in eigen beheer vervaardigde aanhanger voor het vervoer van de tandems. Maar nu zijn wij er trots op dat wij dankzij de financiële bijdragen nog twee nieuwe E-tandems voor ons project kunnen laten zien. Maar dat niet alleen. We hebben de vrijwilligers van het tandemproject een mooie blauwe jas kunnen overhandigen, zodat deze groep ook duidelijk te herkennen is. De huur van een garagebox is voor meerdere jaren vastgelegd zodat de aanhanger en de tandems droog en veilig zijn ondergebracht."