Jan Borgonjen. Foto: VV Vorden.
Jan Borgonjen. Foto: VV Vorden.

In memoriam

Jan Borgonjen was een mensenmens

Vorden verliest een verenigingsman pur sang

VORDEN – Na een kortstondig ziekbed is woensdag 5 april op 65-jarige leeftijd Jan Borgonjen uit Vorden overleden. Jan Borgonjen was zeer actief betrokken bij het sociale leven in Vorden en was een verenigingsman pur sang. Borgonjen had een enorme staat van dienst binnen de voetbalvereniging en in 2015 werd hij daarvoor benoemd tot erelid van VV Vorden. Met veel inzet en energie was hij ook betrokken bij organisaties als '4xV', 'Cultuurfonds Vorden', 'Special Olympics' en de 'Bronckhorster Uitdaging'.

Jan Borgonjen kwam ruim dertig jaar geleden in contact met VV Vorden en zette zich direct in als vrijwilliger. Zo had hij zitting in het jeugdbestuur, was hij jeugdvoorzitter en bestuurslid, heeft hij zich voor de sponsorcommissie ingezet en is hij voorzitter geweest van de jubileumcommissie in 2004 in het kader van het 75-jarig bestaan van VV Vorden. Maar Jan Borgonjen zal het meest herinnerd worden als initiatiefnemer en drijvende kracht van het Wim Kuijpertoernooi van VV Vorden dat hij vanaf 1991 maar liefst 25 jaar mede heeft georganiseerd. Hij fungeerde al die jaren als de kartrekker, initiator en de 'motor' achter het toernooi en heeft samen met de toernooicommissie ervoor gezorgd dat het toernooi al die jaren een 'eyecatcher' is geweest van VV Vorden.

Jan Borgonjen werd geboren in buurtschap Delden, getogen in Wichmond en heeft daar in zijn jeugdjaren bij de plaatselijke club Socïi gevoetbald. Ook in deze jaren heeft Jan zich al ingezet als vrijwilliger, onder andere als jeugdleider en dat veranderde niet toen hij na zijn trouwen met Cecilia in Vorden kwam wonen. Mede doordat beide zoons Mark en Rob bij VV Vorden gingen voetballen kwam Jan in aanraking met VV Vorden en werd hij al snel gevraagd om zich in te zetten voor de jeugdafdeling. Het organiseren was helemaal zijn 'ding' en vanuit deze eigenschap en kwaliteit heeft hij zich jarenlang verdienstelijk gemaakt binnen VV Vorden.

Toen in de jaren tachtig van de vorige eeuw VV Vorden in de personen van Henk de Jonge en Jan Golstein een aantal jaren het Sorbo Jeugdtoernooi had georganiseerd kwam Jan met het idee om aan het begin van het seizoen (augustus) ook een D- pupillentoernooi te organiseren voor VV Vorden. Het toernooi, dat in 1991 vernoemd werd naar erevoorzitter Wim Kuijper, werd binnen enkele jaren een zeer bekend jeugdtoernooi met, op het elftal van VV Vorden na, uitsluitend deelnemende profclubs uit binnen- en buitenland.

Jan was helemaal in zijn element met het organiseren van dit tweedaagse festijn en verzorgde zowel de deelnemers, de PR, de sponsoring en wedstrijdzaken. Maar hij begreep ook dat het na een aantal jaren te groot en te omvangrijk werd en formeerde daarom een toernooicommissie. Na ongeveer achttien jaar had hij het idee geopperd om er mee te stoppen, maar gelukkig kwam hij weer snel op deze beslissing terug en zodoende heeft hij nog tot en met het 25ste toernooi in 2015 als initiator, organisator, binder en 'gezicht' gefungeerd van het internationale Wim Kuijper D -jeugdtoernooi.

Borgonjen had zelf nog zoveel plannen om mooie dingen te gaan doen

Jan Borgonjen had zelf nog zoveel plannen en zette zich de laatste jaren ook op allerlei gebieden enorm in voor de gemeenschap in Vorden en had aangegeven om nog 'mooie dingen' te gaan doen zoals toekomstig voorzitter van Stichting Cultuurfonds Vorden te worden. Met nieuwe en frisse ideeën gaf Jan fantastische impulsen aan het Cultuurfonds Vorden. Impulsen waarmee hij eerder een onderdeel van de voetbalvereniging Vorden met visie, passie en het leggen van verbindingen tot grote hoogte had gestuwd.

Dat Jan naast passie voor sport ook begaan was met cultuur en alles wat daarmee samenhangt werd duidelijk in 2012/2013 tijdens de voorbereidingen en organisatie van '100 jaar Achtkasteelentocht Vorden'. Naast adviseur/bestuurslid in de stichting stak hij ook de handen uit de mouwen om zo de daden bij het woord te voegen.

Na een eerste voorzichtige kennismaking met Cultuurfonds Vorden werd Jan ook steeds enthousiaster en hij had plannen om niet alleen voor het Cultuurfonds Vorden, maar 'Vorden breed' iets te kunnen en willen betekenen. Stichting Cultuurfonds Vorden was dan ook bijzonder blij dat Jan na het komende concert in september de voorzittershamer van Wim Polman wilde overnemen. Om de overdracht zo soepel mogelijk te laten verlopen waren Jan en Wim begonnen om de kar te gaan trekken en zo van het komende concert een feest te gaan maken voor geheel Vorden. Hij had hier prachtige ideeën voor, een visie en de contacten. Naast zijn energie, doortastendheid en kundigheid bezat hij mensenkennis en de gave om te kunnen verbinden. Hij was dan ook een graag geziene gast bij vele netwerkbijeenkomsten en vergaderingen.

'Samen werken aan Samenwerken' was zijn motto hierbij. Een motto wat hij als geen ander uitdroeg en in de praktijk bracht. Met het overlijden van Jan verliest Vorden niet alleen een goed enthousiaste gedreven bestuurder en een enorme organisator, maar vooral een fantastische man. Een mensenmens wordt iemand zowel eens genoemd. Jan Borgonjen was een mensenmens.


Opgesteld door Jan Hendriksen,
met medewerking van VV Vorden en Cultuurfonds Vorden