Herwin Reintjes 'Vuurkoning Kranenburg 2017'. Foto: Achterhoekfoto.nl/Paul Harmelink
Herwin Reintjes 'Vuurkoning Kranenburg 2017'. Foto: Achterhoekfoto.nl/Paul Harmelink Foto:

Herwin Reintjes 'Vuurkoning Kranenburg 2017'

KRANENBURG – In de gemeente Bronckhorst gingen op eerste paasdag 's avonds weer tientallen houtstapels in vlammen op voor de traditionele paasvuren. Zo ook in Kranenburg. Georganiseerd door Stichting Cultureel Collectief Kranenburg.

Door Jan Hendriksen

Honderden belangstellenden waren naar de Eikenlaan toegestroomd. De grote brandstapel van enkele honderden kuub snoeihout werd met een fakkel aangestoken door de 'Vuurkoning van Kranenburg 2016': Jan Meijer. Jan Meijer vertrok per rijtuig vanaf de parkeerplaats bij Ratti richting het paasvuurterrein. Hij werd hierbij begeleid door kinderen van De Kraanvogel met lampions, twee fakkeldragers en enkele paashazen. Na het ontsteken van het vuur ging het traditionele 'teertonnegooien' van start met als inzet wie de titel van 'Vuurkoning van de Kranenburg 2017' mocht gaan dragen. Hierbij is het de bedoeling om een brandend takkenbosje in een hoog geplaatste 'teertonne' te gooien. Vandaar de naam 'teertonne' gooien. Na een verbeten strijd tussen de 23 deelnemers won Herwin Reintjes aan het eind van de tweede ronde de wedstrijd. Hij mag het Kranenburgse paasvuur volgend jaar in de vlam zetten. De presentatie van het 'teertonnegooien' was in handen van Andrè Knoef en Infidelity zorgde 's avonds voor livemuziek.

Honderden belangstellenden waren naar de Kranenburgse locatie van het paasvuur aan de Eikenlaan toegestroomd. Foto: Achterhoekfoto.nl/Paul Harmelink