De temperaturen in de duinen liepen op tot 49 graden Celsius. Foto: Barren Racing
De temperaturen in de duinen liepen op tot 49 graden Celsius. Foto: Barren Racing Foto:

Kees Koolen derde tijdens
wereldkampioenschap in Qatar

VORDEN/QATAR - Gedurende de eerste week van april vond de eerste wedstrijd van het cross country rally raid wereldkampioenschap plaats in Abu Dhabi. De race begon goed voor Kees Koolen met een tweede plek in de proloog. Echter al op dag twee moest Koolen de wedstrijd staken vanwege een technisch mankement. Dag drie startte hij achter in het veld maar had al halverwege de koplopers, waaronder de vijfvoudig Poolse wereldkampioen Sonik, achterhaald. Daarna reden ze samen de laatste 70 kilometers naar de finish en Koolen won dag drie waarbij de temperaturen in de duinen op liepen tot 49 graden Celsius. Ook dag 4 en dag 6 in Abu Dhabi werden door Koolen gewonnen. Doordat ook andere rijders relatief veel problemen kenden, werd Koolen toch nog zevendee in de eindstand van de rally. De race in Abu Dhabi speelt zich voornamelijk af in de duinen bij de grens met Saudi Arabie. De dagen kenmerken zich door hoge temperaturen en etappes van gemiddeld 260 kilometer waar de snelle rijders zo'n vier tot vijf uren over doen.

Afgelopen week vond de tweede rally voor het wereldkampioenschap plaats in Qatar. De rally van Qatar kenmerkt zich door moeilijke navigatie en proeven die vooral op kapot gereden stenen en paden plaatsvinden. Behalve de proloog zijn de stages ongeveer 350 kilometer lang waar de rijders vijf tot zes uur over doen. De proloog was uitgezet op een aangelegde baan met daarin een aantal waterbassins. Koolen mocht als vijfde rijder van start, maar doordat een aantal andere rijders zich vast reden in de waterbassins, werd Koolen toch nog derde. Na afloop van de proloog kreeg Koolen de derde startplek van de eerste echte etappe toebedeeld. Voorop rijden betekent naast erg vroeg opstaan ook dat er weinig sporen voor je zijn en dus bij iedere afslag goed moet navigeren en opletten. Dit gaat vanzelfsprekend ten koste van de snelheid. Tot aan de eerste tankstop ging het navigeren van Koolen redelijk, maar daarna door een vergissing in de navigatie verloor hij twintig minuten.

De dagen kenmerken zich door hoge temperaturen

Dag drie werd Koolen vierde nadat een andere rijder een tijdstraf kreeg opgelegd. Dezelfde technische uitdagingen als in Abu dhabi staken weer de kop op maar doordat Koolen daar inmiddels ervaring mee heeft weet hij daarmee toch de wedstrijd uit te rijden.

Dag vier werd een uitdagende dag voor Koolen. Al na dertig kilometer reed hij een achterband lek en kreeg Koolen navigatieproblemen na 85 kilometer waarmee hij ruim een kwartier verloor. Aangekomen bij de tankstop bleek dat veel rijders problemen hadden met de navigatie, maar vooral door de lekke band had Koolen flinke achterstand opgelopen. Ondanks nog een aantal navigatiefouten pakte Koolen tussen de 20 tot 40 minuten terug op de kopgroep. Het tweede deel van de stage werd wederom door Sonic gewonnen. De vierde man verloor echter dusdanig veel tijd in het tweede deel van de stage dat hij 30 minuten na Koolen binnen kwam.

Dag vijf maakte Koolen de keuze netjes de rally uit te rijden en geen risico's meer te nemen. Koolen finishte dag vijf op een nette derde plek op slechts drie en zes minuten van beide koplopers. Koolen eindigde de laatste dag als derde wat tevens ook zijn einduitslag was.