Wethouder Arno Spekschoor kwam niet met lege handen Jannie en Drikus Derksen namens de gemeente Bronckhorst feliciteren met hun diamanten huwelijk. Foto: Jan Hendriksen.
Wethouder Arno Spekschoor kwam niet met lege handen Jannie en Drikus Derksen namens de gemeente Bronckhorst feliciteren met hun diamanten huwelijk. Foto: Jan Hendriksen. Foto:

Drikus en Jannie Derksen zestig jaar getrouwd

VORDEN – Het is een gemakkelijke zoektocht naar de woning van Drikus en Jannie Derksen op het Wehmepark. Een groot geel bord met een mooi ingetekend rood hart met daarop de tekst 'Jannie Drikus 60 jaar getrouwd' siert de toegang tot de woning aan de Pastorieweg waar het diamanten echtpaar nu twee jaar woont. Drikus Derksen (88) en Jannie Derksen-Kevelham (80) waren vorige week op Koningsdag zestig jaar getrouwd. Harmonie Vorden, die traditioneel op Koningsdag na de aubade een bezoek aan de Wehme brengt, bracht het paar een spontane serenade. Een dag later bracht wethouder Arno Spekschoor namens de gemeente Bronckhorst de felicitaties aan Drikus en Jannie over.

Door Jan Hendriksen

Tot voor drie jaar geleden woonden Drikus en Jannie aan de Kapelweg in Vierakker waar ze na hun trouwen op 27 april 1957 neerstreken. Ze werden in het echt verbonden op het gemeentehuis in Warnsveld en trouwden voor de kerk in Wichmond. Wichmond en Vierakker behoorden immers in die tijd tot de gemeente Warnsveld. Het bruiloftsfeest vond plaats in de feestzaal op zolder bij café Krijt in Wichmond. Drikus' geboortewieg stond aan de Polweg in Wichmond. Die van Jannie in buurtschap Beuseberg in Holten. "En dat was in de verkeringstijd best wel een eind fietsen", zo vertelt Drikus in hun met vlaggetjes versierde seniorenwoning.

Hoe komt een Achterhoekse boerenjongen uit 'Wichem' in vredesnaam aan een Sallands 'deerntje' uit een buurtschap aan de voet van de 'Hoolterbarg'. Drikus: "Nou dat zal ik je vertellen. Toen ik na de oorlog boerenknecht was bij Pardijs in Delden kwam daar ook een jongen uit Holten over de vloer die in de Tweede Wereldoorlog onderduiker was geweest. Toen ik een keer op vakantie bij hem was gingen we naar een dansavond in Holten. En daar was Jannie ook. En zo is de relatie ontstaan." Jannie lacht terwijl Drikus het verhaal vertelt. "Ja, hij moest er een flink eind voor fietsen. Later kwam hij op een motor naar me toe." Drikus werkte tot aan zijn pensionering veertig jaar bij molenaarsbedrijf Krijt in Wichmond. Eerst als zakkendrager en chauffeur. Later werkte hij zich op tot administrateur en vertegenwoordiger. "Ik ging dagelijks de boer op.

Dat was een prachtige tijd. De agrarische sector ontwikkelde zich in die periode ontzettend snel." Mede voor zijn trouwe dienst ontving Drikus in 1988 daarvoor een Koninklijke Onderscheiding. En Jannie werkte af en toe bij café Krijt.

Geven en nemen
Een van de grootste hobby's van Drikus was stoelen stofferen en bekleden. "Maar die heb ik sinds we in Vorden wonen naast me neergelegd." Jannie was jaren lid van de Vrouwenvereniging in Wichmond en van de Volksdansgroep Vierakker/Wichmond. Maar de fysieke gesteldheid laat dat nu niet meer toe. Het geheim van hun lange verbondenheid met elkaar? "Geven en nemen", zo verklaart Jannie. Drikus vult haar op humoristische wijze aan: "Veel van huis zijn." Vorige week vierden Jannie en Drikus hun trouwdag tijdens Koningsdag met familieleden en kennissen bij Hotel Bakker met een etentje. Het diamanten echtpaar heeft twee zonen die getrouwd zijn en twee kleinzonen.