Koningin Gerdie Bloemendaal samen met haar Koning Frank en Frank van Setten (l) en Wim Bosman (r) van Oranjevereniging Vorden. Foto: Jan Hendriksen.
Koningin Gerdie Bloemendaal samen met haar Koning Frank en Frank van Setten (l) en Wim Bosman (r) van Oranjevereniging Vorden. Foto: Jan Hendriksen. Foto:

Koningin Gerdie Bloemendaal heerst over Vorden

VORDEN – De geschiedenis van Koningsdag is nog pril en die van Koninginnedag gaat terug naar 1891. Die van Oranjevereniging Vorden naar 1898. Koningsdag is in 1885 ooit begonnen als Prinsessendag. Feit is dat tijdens al deze 'Koninklijke feestdagen ' de buitentemperatuur nog nooit op zo'n laag getalgehalte stond. Maar ondanks dat liet het 'Oranje zonnetje' zich vorige week donderdag regelmatig zien. Het werd dan ook als vanouds een aangename dag in Vorden.

Door Jan Hendriksen

Het is op donderdagmorgen 27 april om half negen echter nog akelig stil in het centrum van Vorden. Bennie Lebbink en Marinus Eskes van de Schietcommissie van Oranjevereniging Vorden zijn achter het Meestershuis in afwachting van de kogelvanger die Henk Nijenhuis zal komen voorrijden voor het vogelschieten. De commissie moet het dit jaar na vele decennia zonder Henk Barendsen doen. Barendsen is ernstig ziek. Intussen stellen de muzikanten van Harmonie Vorden zich bij het Kulturhus op voor de aubade die onafscheidelijk aan Vorden verbonden is tijdens Koningsdag. Een aubade is volgens het woordenboek een rituele opvoering van een muziek- of zangstuk die plaatsvindt in de morgen. Vorden is echter op dit vroege tijdstip nog niet massaal uitgelopen voor dit gebeuren. Wat zou het mooi zijn wanneer alle kinderen van de Vordense basisscholen spontaan zouden 'aanhaken', zoals dat in het verleden ooit het geval was. Het zou direct wat meer reuring in het dorp opleveren.

Voorzitter Frank van Setten van Oranjevereniging Vorden en wethouder Arno Spekschoor van de gemeente Bronckhorst heten alle aanwezigen van harte welkom. "We gaan er vandaag een mooi feestje van maken", zo verklaart Spekschoor. Van Setten verwijst naar het 120-jarig bestaan die Oranjevereniging Vorden volgend jaar viert. "Dan willen we groots gaan uitpakken. Maar dan zullen er meer Vordenaren lid van onze vereniging moeten worden om financieel dat allemaal mogelijk te maken." Na het zingen van het Wilhelmus, het Vordens Volkslied, het hijsen van de vlaggen en een driewerf 'Hoera' voor onze Koning zwermt het aanwezige publiek uit.

'Rondje voor de kerk'
Voor de Hervormde Dorpskerk zijn Gerrit van Zeeburg en Jan ten Damme druk in de weer met de voorbereidingen voor het ringsteken. "Heb je een paraplu bij je", zo vraagt Van Zeeburg. "Dan kunnen we het touw telkens iets naar beneden halen als de ring er opnieuw opgehangen moet worden." De menners Dik Beeftink en Jan Groot Jebbink zijn met hun dressuurkarren deze morgen 'ingehuurd' om mening rondje voor de kerk te maken. Veelal vrouwen stappen in hun kar. Maar ook enkele mannen proberen de vrouwen de loef af te steken.

Lees verder op pagina 3

Het was gezellig druk in het centrum van Vorden. Foto: Jan Hendriksen.
Er was op het Marktplein een kleine kermis ingericht.
Tijdens de aubade werd het Wilelmus en het Vordens Volkslied gezongen. Foto: Jan Hendriksen.