Burgemeester Marianne Besselink liet Wijntje Flantua-Van Ginkel weten verbaasd te zijn over haar vitaliteit. Foto: Jan Hendriksen
Burgemeester Marianne Besselink liet Wijntje Flantua-Van Ginkel weten verbaasd te zijn over haar vitaliteit. Foto: Jan Hendriksen Foto:

Eeuweling Wijntje staat nog midden in het leven

VORDEN – Het gebakje met daarop de cijfers '100' waarop Sensire De Wehme haar medebewoners en familieleden trakteerde in de ontmoetingsruimte smaakte opperbest. Zelf koos Wijntje Flantua - Van Ginkel voor een slagroomsoes. Smaakvol werd de lekkernij door haar in de versierde ruimte verorberd. De eeuweling was met haar verjaardagsgasten op deze Bevrijdingsdagmorgen op dat moment in afwachting van burgemeester Marianne Besselink van de gemeente Bronckhorst. Die kwam haar 5 mei namens de gemeente persoonlijk feliciteren met deze bijzondere verjaardag. 's Middags volgde er een gezellige high tea voor de familie en enkele kennissen in diezelfde ontmoetingsruimte.

Door Jan Hendriksen

Honderd jaar geleden werd Wijntje Flantua – van Ginkel in Utrecht geboren. "Niet in de provincie maar in de stad", zo vertelt ze ad rem. Wijntje staat nog midden in het leven. Ze luistert elke dag trouw naar Radio 1. "Ik zie moeilijk. De krant en televisie zijn dan ook niet meer zo aan mij besteed." Met het gehoor van Wijntje is echter niets mis. Die is na al die honderd jaar nog perfect zo blijkt.

Ondanks alle geroezemoes in de ontmoetingsruimte is een gesprek met Wijntje namelijk prima te voeren. Ze vertelt voluit. Ruim zes jaar geleden kwam ze vanuit Den Haag naar de Achterhoek. Vorden werd haar nieuwe 'thuishaven'. Wijntje: "Mijn dochter Ineke woont hier. Ik kwam steevast met de trein eens in de veertien dagen op woensdag vanuit Den Haag naar Vorden. Mijn twee kleindochters hadden dan vrij van school. Die heb ik zien opgroeien. Ze noemden me dan ook steevast 'Oma trein'. Ik heb het hier prima naar mijn zin."

Lees verder op pagina 3