Frida Pelgrum in haar hoedenatelier. Foto: Achterhoekfoto.nl/Johan Braakman
Frida Pelgrum in haar hoedenatelier. Foto: Achterhoekfoto.nl/Johan Braakman Foto:

Warm bad voor deelnemers 'Goed Gemutst' weekend

VORDEN – Het 'Goed Gemutst' weekend in en rond het atelier van hoedenmaakster Frida Pelgrum aan de Hamminkweg in buurtschap Delden is weer voorbij. Het was afgelopen weekeinde een warm bad van prachtige mensen die aan de ambachtelijke creatieve hobbybeurs meewerkten. Al die verschillende variaties van kunst en ambacht kregen heel veel positieve reacties, veel interesse hoe het gemaakt werd en talloze vragen over hoe en wat. "Dat maken we ergens anders nooit mee", zo was te horen.

Carla Beuving stond voor het eerst met handgemaakte leren tassen. Ze wist gewoon niet wat haar overkwam: al die interesse en complimenten. "Er komt hier echt ander publiek", zo zei ze. Bij Maggy Deenik kon je op haar draaischijf een potje draaien: daar werd gretig gebruik van gemaakt. Ze kreeg waardering voor de mooie kleuren van het keramiek.

Wim Leusink was druk in de weer met een nieuw beeld. Nantko draaide een mooi houten schaal en bij de papierscheppers Ewald, Jitske en Yvonne kon men zien hoe ze papier maakten en wat ze er van maakten. Ze gaan einde deze week starten met een nieuwe papierscheperij 'Het oude klooster' in Eerbeek. Hilda Haselberg uit Ruurlo maakte met drybrush een dubbel portret van Frida met een hoed. Er was veel enthousiasme hoe ze dat deed. Er werd wol gesponnen waar gebreide poppen of beesten van gemaakt werden, een ander breide mooie kantgebreide omslagdoeken. Hannie Ruiterkamp verraste met gebreide theemutsen of een trekker. Riek weefde op haar weefgetouw een sjaal die als die af is al verkocht had aan een bezoeker. Ans had tassen en sieraden van rubber. Een edelsmid smeedde ter plekke een sieraad en ook de glasblazer had veel bekijks. De zeepkettingen van Tea en de handgebonden boeketjes van Gerda gingen ook gretig van de hand evenals de jam en compotes van 'Hanny van de. Weckpot'.

De visrokerij en Sjef met zijn ijs hadden ook gretig aftrek. De vilten sjaals en zijden sjaals of het kantklossen: allen waren ze zeer verschillend in hun werk. Appie Pasman had weer vele opdrachten binnen gekregen om een stoel te matten.

Verschillende variaties kunst en ambacht

In het atelier van Frida was het druk passen met hoeden en op het terras werd geproefd van de cake en taarten. De 1200 bezoekers hadden veel complimenten en bewondering voor alles hoe het er uit zag. Volgend jaar is er op 26 en 27 mei weer een 'Goed Gemutst' weekend.