Fleur Hulshoff uit Steenderen, Janine Pelgrum uit Zutphen en Lara van Uum uit Zelhem (die ontbreekt op de foto) behaalden de eerste prijs. Foto: Jan Hendriksen
Fleur Hulshoff uit Steenderen, Janine Pelgrum uit Zutphen en Lara van Uum uit Zelhem (die ontbreekt op de foto) behaalden de eerste prijs. Foto: Jan Hendriksen

Creatieve en innovatieve plannen tegen leegstand

VORDEN – Creatief en uitermate innovatief. Zo kunnen de 27 leerlingen uit klas 2E van de MAVO opleiding van school 't Beeckland, dat deel uitmaakt van het Ulenhof College, wel worden omschreven. In de afgelopen weken was de klas onder leiding van docent Technologie en Toepassen (T en T) Ron Bastiaan Net in negen groepen druk in de weer met de projectopdracht 'Architect gezocht' rond het vraagstuk 'Leegstand in Vorden'.

Door Jan Hendriksen

De opdrachtgevers voor de projectopdracht kwam uit de koker van Ron Bastiaan Net, Riske Legtenberg van het Vordens Ondernemers Café (Winkel van Sinckel) en Vordenaar Thiedo Sijtsma (TS architecten B.V). Legtenberg en Sijtsma vormden samen met bedrijfscontactfunctionaris Gert-Jan Mugge van de gemeente Bronckhorst de juryleden van het project. Het drietal reikte vorige week op de school aan het Hoge aan de leerlingen de prijzen uit die verbonden waren aan het project. Tijdens de presentatie waren talloze ouders/verzorgers van de leerlingen aanwezig. Legtenberg, Mugge en Sijtsma waren verrast door de creatieve en innovatieve ideeën van de leerlingen. In het centrum van Vorden is er namelijk sprake van leegstand. Het woonplezier en leefklimaat kan daardoor minder aantrekkelijk worden. Nadat enkele jaren geleden de ruimtelijke indeling in en rond het centrum van Vorden totaal vernieuwd is, is het voor velen een doorn in het oog om enkele gebouwen leeg te zien staan zoals het voormalige winkelpand van Fixet (Barendsen) aan de Zutphenseweg, het Stationsgebouw aan de Stationsstraat, een deel van het pand waar Winkel Van Sinckel aan de Dorpsstraat is gevestigd en het voormalige pand van Blokker aan de Zutphenseweg dat heel recent door de Hema in gebruik is genomen.

Lees verder op pagina 3

Vervolg van de voorpagina

Om weer een meer plezierig vibrerend dorp te krijgen werd er aan de leerlingen gevraagd om ideeën te ontwikkelen die toepasbaar zijn voor de leegstaande panden. Zowel een nieuwe functie van het gebouw of een totaal nieuwe invulling van de ruimte. En dat zonder enige beperkingen. De leerlingen mochten de panden tot aan de grond toe afbreken. En dat was niet aan dovemansoren gezegd. Er werden prachtige maquettes en PowerPoint presentaties gemaakt.

Eerste prijs
Nieuwe ideeën waren er legio. Zo hadden Fleur Hulshoff (14) uit Steenderen, Janine Pelgrum (14) uit Zutphen en Lara van Uum (14) uit Zelhem het voormalige pand van Barendsen ingericht om er allerlei workshops te organiseren en er een High-Tearoom te vestigen. Het drietal had het pand geheel gesloopt en in een nieuwe frisse steenkeuze herbouwd. In het voorste gedeelte was een gezellige High-Tearoom ingericht, achter in het pand was er ruimte voor de workshops. Fleur, Janine en Lara hadden veel aandacht besteed aan de sfeer in het nieuwe pand en hadden voor diverse decoraties gezorgd. Het idee van het drietal was goed voor een eerste prijs evenals het idee van Max Harmsen, Thom Loman en Stijn Gertsen: de multifunctionele invulling van het Stationsgebouw. De derde prijs was voor Justin Scholing (14), Jesse Janssen (13), Milan Pot (14), allen uit Zutphen en Leon Kroese (13) uit Hengelo (Bed & Breakfast in het Stationsgebouw).

Vernieuwd
Het vak T&T is een vernieuwde versie van het vak Techniek. Docent Ron Bastiaan Net: "Sinds twee jaar mogen wij als een van de weinige scholen dit schoolexamenvak geven van het ministerie van onderwijs in het kader van Beta Challenge Project (BCP) Er valt veel over te vertellen, onder andere dat leerlingen met eigen ideeën zelfstandig aan de slag moeten. Daarbij is het belangrijk dat ze met realistische authentieke vraagstukken aan de gang gaan. Vandaar dat de projectopdrachten ontstaan, vanuit een echte opdrachtgever met een probleem die om een oplossing vraagt. Natuurlijk speel ik hierbij als docent een grote rol door opzetten, voeding en sturing van het project. Maar de leerling blijft altijd centraal staan in het bedenken van oplossingen. En die kwamen er volop."

Economisch
Zo hadden bijvoorbeeld Jade Kleij (14) uit Steenderen, Mandy Wichmond (13) uit Wichmond en Lynn Meijer (13) uit Vorden in het voormalige pand van Blokker een Kentucky Fried Dorito's willen vestigen met maar liefs vier kleine units waar jonge mensen even snel een versnapering kunnen kopen variërend van koffie (Starbucks), hamburgers (MacDonald), chocola (Milka) en kip snacks (Kentucky Fried Chicken). Maar helaas dit 'feestje' van het tiener drietal kan helaas geen doorgang vinden. In het pand heeft zich recent de Hema gevestigd. "Dan moeten we maar naar het oude pand van de Hema verhuizen. Maar dat heeft geen mooie 'zichtlocatie'. En dat is economisch niet zo aantrekkelijk", zo liet Lynn weten.