Wilco Degenkamp en zoon Stan en Erwin Tragter uit Vorden hebben zin in The Carbage Run. Foto: Anouk Plantinga
Wilco Degenkamp en zoon Stan en Erwin Tragter uit Vorden hebben zin in The Carbage Run. Foto: Anouk Plantinga Foto:

Vordense mannen in een barrel door Oost-Europa voor KiKa

VORDEN - Ze zijn buren en ze hebben zin in Europa's grootste en gekste barrelrally: The Carbage Run. Erwin Tragter, Stan en zijn vader Wilco Degenkamp uit Vorden gaan 'm doen. Onder de naam Team Midlifecrisis 1.0 zijn zij een van de 550 gelukkige equipes die mee mogen doen. Er hadden zich meer dan 1500 ingeschreven, zo populair is de rally die sinds 2009 bestaat. Een evenement met drie verschillende edities: zomer, winter en brommer. Op 3 juli start de rit vanuit Meppen (in Duitsland vlakbij Emmen) en gaat via Polen, Litouwen, Letland en Estland om in Vilnius in Letland op 7 juli te eindigen. Dan zijn er zo'n 4000 kilometer gereden en zal ongetwijfeld een feest losbarsten.

Door Anouk Plantinga

Het plan ontstond, zoals dat bij mannen wel vaker gebeurt, met een biertje in de achtertuin. Erwin was op het idee gekomen door een collega die aan de wintereditie deelnam. Wilco en Stan waren er meteen voor in. Stan heeft met zijn 16 jaar dan nog wel geen rijbewijs, maar is een 'gouden greep' volgens Erwin, zelf ook automonteur. Stan is, net als zijn vader trouwens, helemaal gek van alles met een motor en volgt de MBO-motortechniek en dat komt goed van pas als je zo'n grote afstand met een oudere auto moet overbruggen. Want de Carbagerun wordt gereden met auto's van voor 1999 en mogen niet meer kosten dan 500 euro. Team Midelifecrisis 1.0 koos voor 'de Roffel', een Volvo 850 uit 1996. De grote hoekige bak staat bekend om zijn betrouwbaarheid en het roffelende geluid dat de 5-cilindermotor maakt.

Helaas hadden de mannen behoorlijk wat pech met de auto, maar daardoor heeft Stan al veel stage-uren gedraaid en zijn stageboek meer dan voldoende kunnen vullen. Naast wat kleinere reparaties en controles, moesten de distributieriem, accu en banden, wiellager en de lekkende krukaskering vervangen worden. Vooral de laatste is een tijdrovende klus die Stan met beide handen aangreep. Bij alle tegenslag was er veel hulp van allerlei kanten. Autobedrijf Groot Jebbink Vorden bood supervisie en het gebruik van een brug en gereedschap. Een groot deel van de onderdelen werd door verschillende bedrijven geschonken: banden en reservebanden, lampen, accu en nog veel meer. De totale waarde ervan bedraagt wel 1000 tot 1500 euro.

Het team wilde graag voor een goed doel rijden en dat werd KiKa. Ze hadden de stille hoop hier 1000 euro voor op te kunnen halen. Half maart was dat bedrag tot hun blijdschap allang gedoneerd door bedrijven én particulieren en op dit moment staat de teller al op bijna 3000 euro. Het Poolse transportbedrijf Marathon was zo enthousiast dat het meteen 1000 euro overmaakte. Na het spektakel wordt de auto verkocht en ook dat bedrag gaat naar KiKa. Met Koningsdag kon iedereen voor 2 euro een boodschap op de auto zetten en dat leverde weer iets op voor de strijd tegen Kinderkanker. Inmiddels is de auto volgeplakt met stickers, sponsornamen en is er opvallende verlichting op de dakdrager en voorop de auto bevestigd. Teamlid Jelle rijdt niet mee, maar heeft wel een flinke bijdrage geleverd, zoals het bijhouden van de website en het regelen van sponsoring. Tijdens The Carbage Run houdt hij het thuisfront op de hoogte via een speciale app op de website.

Aanstaande zondag vertrekt het Team Midlifecrisis 1.0 met hun tent richting Meppen. Er wordt overnacht op campings die de organisatie geregeld heeft. Een sliert van uitgedoste auto's zal door Oost-Europa rijden. Met teams die voor de winst gaan, teams die speciale opdrachten krijgen, teams die andere teams met pech zullen helpen en teams die meedoen voor de 'Olympische gedachte', waar Stan, Wilco en Erwin deel van uitmaken. Hopelijk brengt de Volvo ze veilig naar het eindpunt en daarna weer terug naar huis.

Op www.teammidlifecrisis.nl wordt sinds februari een logboek bijgehouden, de vele sponsors genoemd en er is een teller voor KiKa (doneren kan nog steeds). De officiële website van de rally is www.carbagerun.nl


www.teammidlifecrisis.nl

www.carbagerun.nl