Martine Letterie met de Zilveren Griffel. Foto: PR
Martine Letterie met de Zilveren Griffel. Foto: PR Foto:

Kinderboek Martine Letterie bekroond met Zilveren Griffel

VORDEN - Het kinderboek 'Kinderen met een ster' van de Vordense schrijfster Martine Letterie is bekroond met een Zilveren Griffel. De Griffeljury heeft woensdag 21 juni op de MidzomerKinderboekenBorrel in Amsterdam zeven kinderboeken bekroond met een Zilveren Griffel, de vakprijs voor de beste kinderboeken van het afgelopen jaar. In de categorie vanaf zes jaar viel onder andere het boek van Letterie in de prijzen.

Kinderen met een ster vertelt over de levens van zes kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in kamp Westerbork terechtkwamen. Martine Letterie baseerde de verhalen op interviews met mensen die de oorlog als kind meemaakten.

Juniorexpositie herinneringscentrum Kamp Westerbork
Bijzonder is dat er op dit moment een juniorexpositie 'Kinderen met een ster' te zien is in Herinneringscentrum Kamp Westerbork. De tentoonstelling vertelt over de levens van Leo, Rosa, Klaartje, Jules, Ruth en Bennie. Zes doodgewone kinderen, althans, tot ze een ster krijgen die alles anders maakt. De verhalen uit de tentoonstelling zijn geïnspireerd op twee kinderenboeken van Letterie, zowel het met de Zilveren Griffel bekroonde boek, als het kinderenboek 'Leo, een kind in kamp Westerbork'.
In de juniorexpositie kunnen kinderen vanaf vijf jaar luisteren naar de verhalen, kijken naar de tekeningen en de voorwerpen uit het verhaal aanraken. Volwassenen lezen de herinneringen van de jongens en meisjes die tijdens de Tweede Wereldoorlog gevangen zaten in kamp Westerbork. De tentoonstelling is te zien vanaf 22 april 2017 tot en met 7 januari 2018.

Bekroningen en uitreikingen
Naast de Zilveren Griffel reikte de jury nog twee Zilveren Penselen en twee Zilveren Paletten uit. In totaal werden door de beide jury's ook elf eervolle vermeldingen, de Vlag en Wimpels, toegekend. Twee weken voor de Kinderboekenweek, op woensdag 20 september 2017, worden het Gouden Penseel en Gulden Palet bekendgemaakt en uitgereikt in het Rijksmuseum in Amsterdam. Op het Kinderboekenbal, dinsdagavond 3 oktober, wordt bekendgemaakt welke van de Zilveren Griffels bekroond wordt met Goud. Voor meer informatie, zie de website.


cpnb.nl/nieuws/zilveren-griffels-en-penselen-2017-uitgereikt