Den Besten scoorde een tweede en eerste plaats in het Finse Imatra. Foto: Henk Teerink
Den Besten scoorde een tweede en eerste plaats in het Finse Imatra. Foto: Henk Teerink Foto:

Motorsportpodiums voor Den Besten en Gierink

HENGELO/IMATRA - Joey den Besten heeft hele goede zaken gedaan in het Finse Imatra. De IRRC Supersport coureur werd tweede en eerste, waardoor hij de leiding overneemt in de titelstrijd. In Imatra werd ook stilgestaan bij het overlijden van Jochem van den Hoek. Een andere regionale rijder Toine Gierink pakte een podiumplaats tijdens het IDM-weekend op het circuit van Zolder.

Dit weekend werd de tweede ronde van het Internationale Road Race Championship (IRRC) verreden in het Finse Imatra. Ook tevens een heftig weekend. Zeker voor Performance Racing Achterhoek van Tonny wassink, omdat dit de eerste races waren zonder Jochem van den Hoek die bij een tragisch ongeval tijdens de Isle Man TT om het leven kwam. Voorafgaand aan de eerste races werd er dan ook stilgestaan door alle IRRC-coureurs bij het overleden van 'Sjakie Spektakel' met een eerbetoon op de startgrid.

Joey den Besten deed goede zaken in de IRRC Supersport, ondanks problemen met zijn motorblok in de kwalificatietrainingen. Den Besten werd tweede in de eerste race en kwam als winnaar uit de bus in de tweede race. Het Performance Racing Achterhoek uit Hengelo Gld. neemt hierdoor de leiding over het kampioenschap. De Fransman Pierre-Yves Bian won de eerste manche in Finland. Den Besten maakte naaste de Supersport ook trainingskilometers op een Superbike-motor. Dit deed de coureur uit Borculo in de Open Superbike klasse, waarin hij op een negende plaats over de finish kwam. In de IRRC Superbike ging de winst naar twee ervaren piloten Michael Rutter en Sebastien Le Grelle. Johan Fredriks kon zich niet mengen in de strijd voor de top-tien en finishte als negentiende en zeventiende. Le Grelle verliet als leider in het kampioenschap het Finse circuit. Didier Grams en Marek Cerveny staan op plaats twee en drie in de titelstrijd. Over twee weken is al de volgende ronde van het IRRC kampioenschap op het circuit van Chimay in Belgiƫ.

In hetzelfde weekend kwam ook het Duitse IDM kampioenschap voor de tweede keer dit seizoen in actie. Er werd gereden op het circuit van Zolder in Belgiƫ. Rob Hartog deed mee met een gastoptreden in de IDM Supersport 600. Het Hamove-lid won de spannende eerste race. In de tweede race had Hartog het wat moeilijker in de openingsfase, maar kwam sterk terug met een tweede plaats tot gevolg achter de Oostenrijker Thomas Gradinger. Een mooi en goed trainingsweekend voor Hartog in de voorbereiding op de komende World Supersport wedstrijden na de zomerstop.

In de Yamaha R3 Cup scoorde een regionale rijder een podium. Toine Gierink werd in de eerste race keurig derde. Door een crash in de warm-up was zijn motor net te laat klaar voor de start van de tweede race, waardoor hij met een aantal ronden achterstand moest beginnen. De races werden gewonnen door Joep Overbeeke en Kevin Mijwaart. De Duitse coureur Markus Reiterberger werd de grote man in het Belgische Zolder en won beide IDM Superbike wedstrijden. De Nederlandse BMW rijder Danny de Boer werd tweemaal tweede achter zijn teamgenoot Reitenberger.