Willemsen/Bax 'stoeven' met donders geweld over het circuit van Lommel. Foto Albert Schreuder
Willemsen/Bax 'stoeven' met donders geweld over het circuit van Lommel. Foto Albert Schreuder Foto:

Machtige overwinning Willemsen/Bax in GP België

Bax/Musset hebben rode plaat terug

HENGELO/LOMMEL - Traditiegetrouw presteerden de Nederlandse zijspancrossers prima in België. Op imponerende wijze wisten Daniël Willemsen en Robbie Bax de Grand Prix in Lommel op hun naam te schrijven. Het duo Bax/Musset behaalde met een tweede plaats genoeg punten om de kop in het WK-klassement weer te heroveren ten koste van Giraud/Mucenieks. De zeventienjarige Julian Veldman maakte het Nederlandse succes compleet met zijn eerste podiumplaats, ditmaal weer met Van den Bogaart in de bak. Voor Hengeloër Koen Hermans was er weinig succes weggelegd: in de eerste manche viel hij uit, in de tweede manche moest hij genoegen nemen met een achtste plaats.

Op het warme zandcircuit van Lommel stoven Willemsen/Bax snel uit de startblokken voor Bax/Musset, Vanluchene/Kurpnieks en Veldman/van den Bogaart. Hermans/van Gaalen, die in goed in vorm leken, stonden op positie 7 toen zij crashten en als 18de verder moesten, maar uiteindelijk de eindstreep niet haalden. Vooraan hadden Willemsen/Bax vrij spel nadat ook Bax/Musset zand moesten happen. Op overtuigende wijze stuurden ze zonder verdere bedreiging naar de zege. Daarachter werden achtereenvolgens Veldman/van den Bogaart, Bax/Musset, Vanluchene/Kurpnieks en Giraud/Mucenieks afgevlagd. Ook de tweede manche leek een prooi voor de fantastisch rijdende Willemsen/Bax te worden. Na de kopstart hielden ze de achtervolgers op afstand, totdat ze vlak voor het einde bij het passeren van een achterblijver vast kwamen te staan in het mulle zand. Bax/Musset waren intussen na een slechte start opgerukt naar de tweede plaats en kregen hierdoor de winst van deze manche en extra WK-punten in de schoot geworpen. Willemsen/Bax wisten wel als tweede te eindigen, om daarmee hun derde GP-zege van dit jaar veilig te stellen. In totaal staat Daniël Willemsen nu op 91 gewonnen wedstrijden om het wereldkampioenschap!

Op overtuigende wijze stuurden ze naar de zege

Veldman/Van den Bogaart presteerden wederom voortreffelijk. Met hun derde plaats betekende dat voor het eerst een podiumplaats voor de talentvolle Veldman. In de toekomst zal steeds vaker met hem rekening moeten worden gehouden en is het wachten op zijn eerste GP-zege.
Hermans/van Gaalen waren op weg naar eerherstel maar in hun achtervolging stuitten ze op de gecrashte Santermans/Daiders. Daarna knokten ze zich alsnog naar een achtste plek, waardoor er toch kostbare WK-punten konden worden bijgeteld. Desondanks zakten ze een plaatsje in het klassement naar de zesde positie. Bax/Musset staan nu weer fier bovenaan met zes punten voorsprong op Giraud/Mucenieks. Willemsen/Bax zijn zeker nog een goede titelkandidaat, want ze brachten hun achterstand terug tot 26 punten, waardoor de spanning er nog volop in blijft. Aanstaande zondag volgt de achtste Grand Prix in het Duitse Strassbessenbach.

Daguitslag Grand Prix Zijspancross Lommel: 1. Willemsen/Bax 47 punten, 2. Bax/Musset 45 pnt, 3. Veldman/v.d.Bogaart 42 pnt, 4. Vanluchene/Kurpnieks 34 pnt, 5. Dierckens/Rostingt 30 pnt, 6. Giraud/Mucenieks 30 pnt, 10. V. Werven/v.d. Putten 22 pnt, 12. Hermans/v. Gaalen 13 pnt.
Tussenstand wereldkampioenschap: 1. Bax/Musset 274 punten, 2. Giraud/Mucenieks 268 pnt, 3. Willemsen/Bax 248 pnt, 4. Brown/Millard 206 pnt, 5. Vanluchene/Kurpnieks 199 pnt, 6. Hermans/v.Gaalen 182 pnt, 7. Daiders/Stupelis 175 pnt, 10. Veldman/v.d. Bogaart 132 pnt, 11. V.Werven/v.d. Putten 130 pnt.