Henk Barendsen. Foto: Archief
Henk Barendsen. Foto: Archief

In memoriam Henk Barendsen: 'Een man van staal is niet meer'

VORDEN - Een memorabele Vordenaar is niet meer. Op woensdag 16 augustus overleed toch nog plotseling op 79-jarige leeftijd Henk Barendsen. "Een ijzersterke man, een man van staal is niet meer. Ondernemend, bruisend, markant, gedreven, liefdevol, charmant", zo stond boven het overlijdensbericht.

Door Jan Hendriksen

Wie kende de oud-eigenaar van Barendsen Staaltechniek nu niet. Ook buiten Vorden genoot de markante Vordenaar grote bekendheid. Zeker in de periode dat de ligboxen- en varkensstallen in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw als paddenstoelen uit de grond rezen. Barendsen verzorgde voor vele honderden boeren de constructiewerkzaamheden van de ligboxen voor de koeien en de kraam- en ligboxen voor de varkens. In 1997 deed Henk Barendsen zijn bedrijf over aan zijn zoon Henri, de huidige directeur van Barendsen Staaltechniek Vorden B.V. Maar ook maatschappelijk was Henk Barendsen sociaal sterk verbonden aan Vorden. Zo was Henk onder meer actief binnen de Vordense Ondernemers Vereniging, Oranjevereniging Vorden, vele jaren hoofdsponsor van voetbalvereniging Vorden en behoorde hij tot het vrijwilligerskorps van de plaatselijke brandweer.

Ondernemer
Binnen de Vordense Ondernemers Verenging (VOV) was Henk Barendsen altijd een hele bijzondere man. Zijn bedrijf dat in 2002 zijn tweehonderd jarig bestaan vierde was alles voor hem. Hij was een man die heel hard gewerkt heeft, maar ook de grenzen opzocht in de omgangsregels. Een eigenschap die hem niet altijd vrienden opleverde. In het bestuur zitting nemen van de VOV was voor hem geen optie. Hij was een man van achter de schermen. Wanneer er activiteiten binnen de ondernemersvereniging waren kon men op hem rekenen. Met name in de jaren dat Vorden schitterend verlicht werd met tweehonderd kerstbomen was het de onderneming Barendsen die zich vol inzette voor de realisering daarvan. Jarenlang werden de kerstbomen op zijn bedrijf voorbereid voor het plaatsen in de putjes. Ook bij het opzetten van de versierde kerststoel, het plaatsen van de grote boom op het grasveld voor de dorpskerk en later de metalen kerstklok lieten Henk Barendsen en zijn medewerkers zich altijd van de goede kant zien. Henk werd dan ook voor zijn verdienste binnen de ondernemersvereniging tot erelid benoemd.

Brandweer
Voor de Vordense brandweer was Henk Barendsen van 1961 tot 1986 vijfentwintig jaar onafgebroken actief. De vrijwilligers van de brandweerkorpsen waren in die tijd zelfstandigen of medewerkers van de gemeenten. Opleidingen waren vroeger heel summier, men leerde het vak in de praktijk. Henk was een echte praktijkman en klom al snel achter het stuur van de brandweerauto. Rijden was zijn lust en zijn leven. Hij zorgde er ook voor om altijd als eerste bij de kazerne te zijn die toen nog achter het oude gemeentehuis aan de Raadhuisstraat was gevestigd. Als chauffeur was hij ook pompbediende en moest hij zorgen dat de spuitgasten voldoende water kregen. In de loop van zijn loopbaan werd Henk bevorderd tot brandwacht eersteklas. Bij zijn 25-jarig jubileum en afscheid bood Henk Barendsen, als eigenaar van Constructiebedrijf Barendsen, de brandweer een zogenaamde 'koeienredder' aan. Dit is een takelconstructie waarmee de koeien uit de grup getakeld kunnen worden wanneer ze door het rooster waren gezakt. Toen de brandweer steeds meer bij ongevallen werd betrokken, was het tijd voor Henk om afscheid te nemen. Hulpverlening bij auto ongevallen was niet zijn 'ding'.

Sponsor
Als ondernemer en directeur van het familiebedrijf Barendsen was Henk Barendsen vanaf begin jaren zeventig van de vorige eeuw sponsor van VV Vorden. Nadat shirtreclame zijn intrede deed in het amateurvoetbal was Henk met zijn bedrijf vanaf 1996 hoofdsponsor van VV Vorden en zijn zoon Henri heeft dit vanaf 2010 met Barendsen Staaltechniek Vorden BV voortgezet. Ondanks dat hij nooit spelend lid bij VV Vorden is geweest, heeft Henk tijdens zijn lidmaatschap zijn betrokkenheid altijd getoond. Vanaf 1974 trad hij direct als sponsor naar voren toen hij het toenmalige eerste elftal naar aanleiding van de kampioenschappen in 1973 en 1974 in het nieuw stak met geel-zwarte trainingspakken. Ook in de jaren daarna bleef hij als sponsor zeer nauw betrokken. In 1994 bestond VV Vorden 65 jaar en ter gelegenheid van dit 'jubileum' werd Henk Barendsen gevraagd of hij bereid was als speciale sponsor het mede mogelijk te maken om Feyenoord naar Vorden te halen. De wedstrijd Vorden/Streekelftal tegen Feyenoord voor 4500 toeschouwers op sportpark 't Grote Veld was één van de hoogtepunten van de familie Barendsen en voor Henk in het bijzonder bij VV Vorden.

Vogelschieten
Henk Barendsen was maar liefst 54 jaar onafgebroken commissielid van het vogelschieten van Oranjevereniging Vorden tijdens de Koninginne- en Koningsfeesten in zijn geliefde Vorden. Het was voor Henk een hoogtepunt van het jaar om het vogelschieten tot volksvermaak, noem het folklore, te organiseren. Eerst als hulpschrijver, opgewerkt tot microfonist en voorzitter van de commissie. Altijd op zeer correcte wijze. Bij Henk begon het al vroeg in de morgen. Het terrein gereed maken voor het grote gebeuren, dan het zittende koningspaar ophalen met paard en koets met als hoogtepunt de aubade op het bordes van het gemeentehuis. 's Middags werd de nieuwe schutterskoning met veel elan door Henk gepresenteerd. Het lukte Henk zelfs tweemaal schutterskoning van Vorden te worden. En dan straalde hij met zijn witte kuif met aan zijn zijde Mini, zijn immer pracht van een koningin. Ook was bij Henk de emotie te zien bij het voorlezen van de plechtige proclamatie voor de schutterskoning. Hij was het gezicht van de Vogelschietcommissie van Oranjevereniging Vorden. Henk Barendsen was een man van recht door zee zonder veel poespas. Vorden zal Henk Barendsen dan ook gaan missen.

Opgesteld met medewerking van Johan Norde (oud-voorzitter Oranjevereniging Vorden, Wim Polman (oud-voorzitter VOV), Gerrit te Velthuis (oud-brandweercommandant Vorden) en voetbalvereniging Vorden.