Gorter voor Hotel Ensink (nu hotel Bakker) rond 1925. Foto: PR
Gorter voor Hotel Ensink (nu hotel Bakker) rond 1925. Foto: PR Foto:

Kunstroute langs galeries en ateliers in Vorden en omgeving

VORDEN - Zondag 10 september vindt de 44ste editie van KunstZondagVorden plaats. De kunstroute langs galeries en ateliers in Vorden-centrum en haar buitengebied. Op deze derde KunstZondag van het jaar openen van 11.00 tot 17.00 uur twaalf locaties voor u hun deuren. De deelnemende galeries, beeldentuin en ateliers zijn –zoals altijd- herkenbaar aan de KZV-vlag. Net als de Open Monumentendag, die ook op 10 september plaatsvindt, is KunstZondag op (bijna) elke locatie gratis toegankelijk en zijn de kunstenaars/vormgevers persoonlijk aanwezig om hun werken toe te lichten en met u van gedachten te wisselen over hun inspiratiebronnen en toegepaste technieken.

KunstZondagVorden staat voor een diversiteit aan hedendaagse beeldende kunst en vormgeving, met kwaliteit. In de ateliers en galeries vindt u schilderijen, tekeningen, grafiek, foto's zowel abstract als figuratief, gemaakt in diverse technieken en met verschillende materialen. Ook is er ruimtelijk werk te bezichtigen uiteenlopend in materiaal en formaat. Daarnaast treft u op de kunstroute interessante 3d-design aan, zoals sieraden en tassen en in de beeldentuin sculpturen in diverse stijlen en materialen.

In Beeld
Deze editie zijn er, naast het bijzondere werk op elke locatie, een aantal plekken waar KunstZondagVorden uw aandacht op wil vestigen. Gastlocatie Dorpskerk Vorden toont werk van de bekende landschapsschilder A.M. Gorter (1866-1933) – die o.a. Koningin Wilhelmina nog schilderles heeft gegeven – . De expositie toont vooral buiten geschilderde studies en in zijn atelier geschilderde doeken waarvan enkele zeker in Vorden zijn gemaakt, zoals die van de Dorpskerk.

Museum voor Achterhoekse Schilderkunst (MAS) toont tekeningen en schilderijen van de Achterhoekse schilder/tekenaar Adriaan Willem Langlois van den Bergh (1897-1975) en keramische objecten (periode 1980-2000) van de in Vorden wonende beeldend kunstenaar Bert Colenbrander.

Glasatelier Mary Quarles van Ufford presenteert, in het kader van het Monumentenweekend, Mo(nu)mentjes. Deze bestaan uit installaties waarin kleine momenten van het leven worden vastgelegd. De gebruikte techniek is glasfusen in combinatie met andere materialen.

Galerie de Burgerij heeft een expositie van beeldend kunstenaar Miriam L'Herminez (Den Haag) en van de Oosterbeekse kunstenaar Bard Sloven. Miriams figuraties, vrouwen met hoofddracht, maken hun culturele traditie zichtbaar. Ze zijn ontsproten uit haar ontmoetingen in het leven met andere culturen o.a. in Malawi, Zimbabwe en Tanzania. Of in Den Haag, waar de Scheveningse vissersvrouwen tot in de vorige eeuw een 'hoofdijzer' droegen. Haar werk representeert 'Eenheid in verscheidenheid'.

Bard Sloven toont olieverfschilderijen uit zijn nieuwste serie 'Bad', ontleent aan spiegelingen in het naast zijn atelier gelegen zwembad. Sloven pakt het beeld: "Het water is doorschijnend, de muren, ramen en het plafond reflecteren erin ... het water vervormt de bodem ... een lage zon weerkaatst via het water tegen de muur waardoor er over de gehele lengte 'muurgolven' dansen." In 2001 studeerde Sloven af aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht.

Galerie Agnes Raben toont de duo-expositie 'Ruimte Ruis'. Tijdens deze expositie is nieuw werk te zien van beeldend kunstenaars Marena Seeling en Coen Vernooij.

Marena Seeling (1953) maakt zich ruimte eigen door het beeld dat zij gezien en in een notitie vastgelegd heeft te ontdoen van overbodige ruis. Zij gebruikte onlangs in een interview met schrijver Gerrit Hoogstraaten het woord uitpuren. Dit om aan te geven dat het terugkomen naar voor haar belangrijke plekken een manier is informatie te filteren waarna deze gebruikt kan wordenin haar schilderijen, aquarellen en wandobjecten.

Coen Vernooij (1952) zet de lijn in als een ruimtelijk vertrekpunt. Wat zich voordoet als een mogelijk kader, een omlijning, neemt de vorm aan waarmee begrenzing juist wordt doorbroken. Hij opent met zijn beelden een wisselwerking met de leegte. In de meest recente sculpturen zoekt Vernooij de bijna niet tastbare gebieden op, met als gevolg dat zijn beelden, zoals tonen en geuren steeds luchtiger en lichter worden.

Infoblad
Het KZV-Infoblad bevat een route-beschrijving naar de deelnemende locaties, plus een beschrijving van het werk. Vanaf heden gratis af te halen bij VVV Vorden, Kerkstraat 1B. U kunt het Infoblad ook verkrijgen bij de deelnemende galeries of kijk op de website.

Bestuursleden gezocht
Het bestuur van St.KunstInVorden zoekt nog bestuursleden die affiniteit hebben met kunst én Vorden. Aanmelden kan per mail bij voorzitter Willemijn Colenbrander.


info@kunstzondagvorden.nl

www.kunstzondagvorden.nl


De muzikale ontmoeting bij Radio Ideaal

ZELHEM - In het interkerkelijke programma De Muzikale Ontmoeting bij Radio Ideaal zijn weer studiogasten uitgenodigd. In de uitzending van maandag 4 september zal de heer Jaap van Gijssel wat vertellen over het 100-jarig jubileum van de Vrijzinnige Geloofsgemeenschap Hengelo. Op maandag 11 september zal Linda Leerink uit Halle enkele gedichten voordragen. De heer Ton Rutting uit Vorden is op maandag 18 september de studiogast. Dit programma wordt iedere maandagavond tussen 19.00 en 20.00 uur uitgezonden via Radio Ideaal. Muzikale verzoekjes kunnen tot en met vrijdags voor de uitzending aangevraagd worden via 0314-622878.