Historische fietstocht. Foto: Rinus Ilbrink
Historische fietstocht. Foto: Rinus Ilbrink Foto:

Historische fietstocht in kostuum

VORDEN - Zondag 20 augustus verzamelde zich een fraai gezelschap van circa veertig personen op het marktplein op velerlei, vooral oude(re) fietsen. De landelijke vereniging 'De Oude Fiets' ging onder leiding van twee VVV-gidsen de bekende Achtkastelenroute fietsen op hun fraaie rijwielen.

De voorzitter van de vereniging, Theo de Kogel, is namelijk de samensteller van het onlangs verschenen boekje 'EMPO-rijwielen, 1904-1979', dat inmiddels al honderden keren bij Bruna en slijterij Sander Pardijs over de toonbank is gegaan. Om de leden van de vereniging (waaronder een enkele Vordenaar) kennis te laten maken met de omgeving van de voormalige EMPO-fabriek, werd deze tocht met groot enthousiasme gemaakt.

Onderweg kregen de deelnemers vaak bewonderende blikken en applaus voor hun verschijning. Vele fietsers, zowel dames als heren, hadden zich namelijk gekleed in prachtige kostuums uit de jaren 20 en 30 van de 20ste eeuw. Ook de deelnemers aan de Ronde van de Achterhoek keken hun ogen uit bij het passeren. Aan het eind van de rit werd er natuurlijk ook nog bij de voormalige EMPO-fabriek een stop gemaakt. Dat de oude producten van degelijke kwaliteit waren, werd duidelijk. Niet één mankement of lekke band deed zich voor. Om het geheel compleet te maken werd de fiets van oud-burgemeester Van Arkel bereden door een lid van de familie Emsbroek.

Historische fietstocht. Foto: PR
Historische fietstocht. Foto: PR