Historische stadsranden, zoals hier in Bredevoort, zijn maandag onderwerp van gesprek. Foto: Annet Piek
Historische stadsranden, zoals hier in Bredevoort, zijn maandag onderwerp van gesprek. Foto: Annet Piek

Week van Erfgoed en Ruimte in de Achterhoek

Op zoek naar de identiteit van Aalten tot Zutphen

ACHTERHOEK - Van maandag 25 september tot en met vrijdag 29 september is het de Week van Erfgoed en Ruimte in de Achterhoek (WEER). In deze week gaat de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) samen met burgers, bestuurders, bedrijven en bollenbozen op zoek naar antwoord op de vraag of er zoiets bestaat als dé identiteit van de Achterhoek, en zo ja, hoe deze identiteit kan helpen bij urgente opgaven als een veranderende economie, leegstand en duurzaamheid. Samen met zeven Achterhoekse gemeenten, de provincie Gelderland, het Cultuur- en Erfgoedpact Achterhoek en met medewerking van het Gelders Genootschap, organiseert de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed deze week. De deelnemende gemeenten zijn Aalten/Oost Gelre (maandag), Berkelland (dinsdag), Doetinchem (woensdag), Winterswijk/Oude-IJsselstreek (donderdag) en Zutphen (vrijdag), van A tot Z.

Deskundigheid is een begrip waar verschillende groepen mensen een eigen invulling aan geven: bollebozen, bedrijven, bestuurders en ook burgers. Dat geldt ook voor wat van waarde wordt geacht. Het is niet langer alleen de expert die, vanuit z'n kennis en expertise, eenzijdig kan bepalen wat waardevol is. Wat van waarde wordt gevonden, lijkt steeds meer de uitkomst van een gezamenlijk proces te zijn. Deze verschuivende rol van de verschillende betrokken partijen vraagt om de inzet van nieuwe kennis en expertise. Dat geldt voor alle betrokken erfgoed-partners: gemeenten, provincie, RCE. Om voldoende draagvlak te creëren, maar ook vanwege hun specifieke kennis en expertise is de betrokkenheid van onder andere burgers en ondernemers daarbij van groot belang.

Identiteit en samenwerking
De RCE nam daarom het initiatief om samen met zeven gemeenten in de Achterhoek een week te organiseren waarin we verschillende ruimtelijke opgaven koppelen aan de kracht van erfgoed en aan de eigenheid van de regio. Ze nodigde ook bewoners en bedrijven uit om te onderzoeken wat de identiteit van de Achterhoek is en hoe deze kan worden ingezet om regiospecifieke oplossingen te vinden. Tegelijkertijd verkennen de partijen met elkaar welke kennis, expertise en werkvormen vruchtbaar zijn om in een veranderde samenleving erfgoedwaarden een duurzame toekomst te geven.

Zeven Achterhoekse gemeenten, vijf themadagen
Tijdens de week staat er elke dag een ander thema centraal: historische stadsranden (ma), stormramp (di), na-oorlogse stadscentra (woe), duurzaamheid (do) en vitale stadscentra (vrijdagochtend). De insteek is vooral: denken vanuit kansen in plaats van beperkingen. Deze week gaan alle betrokkenen op 'expeditie' naar wat die identiteit van de Achterhoek nu precies is en hoe die ingezet kan worden in de Ruimtelijk Economische opgaven. "We halen kennis, ervaring en oplossingen op en vertalen die naar bruikbare instrumentaria voor deze opgaven in de regio. Per dag bespreken we met maximaal zestig genodigden één opgave/thema op één plek. De onderliggende identiteit en aanpak geldt natuurlijk voor de hele Achterhoek. Dus we kijken vooral flink bij elkaar in de keuken en trekken samen een week lang met de karavaan op expeditie door de Achterhoek. Met als einddoel: ideeën die we Achterhoek-breed in kunnen zetten."

Jonge Achterhoekers
Via het Cultuur- en Erfgoedpact Achterhoek en op initiatief van Mirjan Koldeweij zijn groep 7/8 van 4 lokale basisscholen in workshopvorm aan de slag gegaan met het thema identiteit en het onderwerp van de dag. De eindresultaten daarvan, van toneelvoorstelling tot expositie of kunstwerk, tonen de visie van deze jonge Achterhoekers op het vraagstuk en tegelijk op hun eigen toekomst.

'De Achterhoek Draejt Deur'
Op vrijdagmiddag 29 september is er een terugblik met de diverse betrokkenen, bestuurders en genodigden op de week en de resultaten. In dynamische tafelgesprekken met bekende en minder bekende Gelderse gasten onder leiding van Marlies Claasen en Ridder Bas (Steman, Ridders van Gelre/Omroep Gelderland) komt de oogst/opbrengst van de week voorbij en wordt vooral gekeken naar de mogelijkheden voor de toekomst. Een Week-verslag in beeld, een muzikaal intermezzo, een bijdrage van Zutphens stadsdichter en een spannende quiz met de zaal larderen het geheel.
Na 29 september is op de website onder andere film- en fotomateriaal en een schriftelijk verslag van de Week van Erfgoed en Ruimte in de Achterhoek te vinden.


www.weer-achterhoek.nl