Hermans en Van Gaalen toonden hun klasse in Markelo. Foto: Albert Schreuder
Hermans en Van Gaalen toonden hun klasse in Markelo. Foto: Albert Schreuder

Willemsen/Bax winnen Grand Prix van Markelo

MARKELO/HENGELO - Op spectaculaire wijze is het zijspancross-seizoen in Markelo afgesloten. Na afloop kon de balans worden opgemaakt. Bax/Musset werden zoals verwacht wereldkampioen, Willemsen/Bax wonnen met overmacht de Grand Prix en eindigden als derde in het klassement en Hermans/van Gaalen wisten zich op fantastische manier op te werken van een zevende naar vijfde plek op de ranglijst. De finale werd zo uiteindelijk een groot Nederlands succes!

Door Willy Hermans

Vooraf leek de strijd om de wereldtitel al ongeveer beslist met een voorsprong van 38 punten van Bax op Giraud. Toch leek het nog even spannend te worden toen Bax/Musset nadat ze de leiding hadden genomen in de eerste manche door een haperende motor uitvielen. De schade viel mee omdat Giraud het zoals gebruikelijk moeite had op een zandcircuit. De Fransman verloor in de laatste ronde zelfs de zevende plek aan Cermak en daarmee werd de achterstand op Bax onoverbrugbaar. Bax en Musset mochten zich daarom al na de eerste manche wereldkampioen noemen!
De manche was een compleet Hollands feestje. Willemsen/Bax wonnen met overmacht voor Veldman/van den Bogaart en Hermans/van Gaalen. De uitstekende derde plaats was voor Koen Hermans van groot belang in zijn jacht om nog enkele plaatsen op de ranglijst te stijgen. Omdat hij voor Daiders eindigde, schoof hij al op van plaats 7 naar 6.

In de tweede manche ging de meeste aandacht van het talrijke publiek naar de strijd om de plaatsen vier tot en met zeven tussen Brown, Cermak, Hermans en Daiders. Koen Hermans wist opnieuw een voortreffelijke prestatie neer te zetten door als vierde te worden afgevlagd achter Willemsen, Bax en Veldman maar voor al zijn concurrenten. Helaas voor Hermans finishte Brown na een inhaalrace als zevende.
Hierdoor kwam de Hengeloër niet alleen met een derde plek in het dagklassement weer op het podium, maar passeerde hij ook Cermak. Voor de vierde plek van Brown kwam hij net vier punten tekort, maar de vijfde plek in het eindklassement is uiteraard ook een uitstekend resultaat. Vergeleken met de achtste plaats van vorig seizoen boekten Hermans en Van Gaalen flinke progressie en met wat minder pech had er nog meer in gezeten. Maar met de vijfde plaats waren de twee ook zeer tevreden!

Grote winnaar in Markelo was een andere Achterhoeker. Daniël Willemsen en Robbie Bax wisten weer een Grand Prix op hun naam te schrijven door beide manches te winnen. Dat alle zes mannen op het podium van Nederlandse komaf waren, mag wel uniek heten. Naast Willemsen en Bax werden Veldman en Van den Bogaart als tweede en Hermans en Van Gaalen als derde gehuldigd!
De belangrijkste prijs ging naar Etiënne Bax en de Franse bakkenist Nicolas Musset. Zij zijn de nieuwe wereldkampioenen, omdat zij het meest constant presteerden in dit seizoen. Zij zijn inmiddels ook gehuldigd in Bergeijk.

Na veertien wedstrijden zit het seizoen voor de zijspancrossers er bijna op. Zondag 24 september vindt wel de Sidecarcross of Nations plaats in het Italiaanse Cingoli. Nederland vaardigt een zeer sterk team af met de combinaties Bax/Musset, Willemsen/Bax en Hermans/van Gaalen.

Eindstand GP Markelo:
1. Willemsen 50 punten, 2. Veldman 42, 3. Hermans 38, 4. Daiders 32, 5. Wilkinson 32.

Eindstand WK Zijspancross 2017:
1. Bax/Musset 567 punten, 2. Giraud/Mucenieks 533, 3. Willemsen/Bax 526, 4. Brown/Millard 395, 5. Hermans/v. Gaalen 391, 6. Daiders/Stupelis 387, 7. Cermak/Cermak 375, 8. Wilkinson/Chamberlain 332, 9. Vanluchene/Kurpnieks 314, 10. Veldman/v.d. Bogaart 296.