Hans Ittmann, strandgezicht, olieverf op doek. Foto: PR
Hans Ittmann, strandgezicht, olieverf op doek. Foto: PR Foto:

Expositie 'Onafhankelijk veelzijdig' met werken van Hans Ittmann

VORDEN - In Galerie De Burgerij, Zutphenseweg 11, kunnen kunstliefhebbers tot en met 10 december genieten van schilderijen, gouaches en tekeningen van Modern Nederlands kunstenaar Hans Ittmann (1914-1972). De werken zijn afkomstig uit een unieke privé-collectie en bestrijken een veelheid aan stijlperiodes.

Grote bekendheid verwierf Ittmann met zijn beelden, zoals het monumentale werk de Phoenix in het Lloydkwartier in Rotterdam. Minder aandacht kreeg zijn bijzondere schilder- en tekenkunst. Hij liet zich door vele kunststromingen en kunstenaars inspireren (w.o. 'Ecole de Paris', CoBrA, Picasso, Dufy en Pollock). Hans Ittmann werkte aanvankelijk figuratief en ontwikkelde later diverse abstracte stijlen om later terug te keren naar een (gedeeltelijk) figuratieve beeldvorming.

Kort na de oorlog studeerde Hans Ittmann aan de École des Beaux Arts in Parijs en werkte daar ook in het atelier van de Russische beeldhouwer Ossip Zadkine. Gedurende deze inspirerende Parijse periode legde Hans Ittmann zich toe op de expressieve werking van de vorm. Aanvankelijk ingetogen, met strenge lijnen en in een somber palet. Later volgde een energiekere wijze van schilderen en gaf hij zich over aan kleuren en lijnen. Naast het abstracte werk zocht hij naar een verhoogde expressiviteit van zijn coloriet. Hij maakte ook gouaches van stads- en strandtaferelen in stralende kleuren, in een handschrift dat herinnert aan Raoul Dufy. Aan het einde van de jaren vijftig ontwikkelde Hans Ittmann een compositiewijze die geïnspireerd lijkt op de suprematistische schilderijen van Kazimir Malevich. Omstreeks 1960 raakte Hans Ittmann in de ban van de nieuwe Amerikaanse schilderkunst (o.a. Jackson Pollock) en maakte hij zeer felle doeken.

Galerie open op vrijdag-, zaterdag- en zondagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur en op afspraak.


06 51 11 23 90

www.deburgerij-vorden.nl