Zondagmiddagconcert in de Dorpskerk Vorden. Foto: PR
Zondagmiddagconcert in de Dorpskerk Vorden. Foto: PR

Oude kerstmuziek uit de

nieuwe wereld in de Dorpskerk

VORDEN - In de Vordense Dorpskerk klinkt op zondagmiddag 10 december vanaf 15.30 uur kerstmuziek die hier, aan deze kant van de Oceaan, vrij zelden uitgevoerd wordt. Dit bijzondere concert draait, onder andere, om het oudste Kerst-processielied uit de Nieuwe Wereld dat waarschijnlijk al in 1603 gecomponeerd is in Cuzco, Peru.

Dit werd in 1631 door de Franciscaner monnik Juan Pérez Bocanegra voor het eerst in het gebedenboek, de 'Formulario', van de kerk gepubliceerd. In dit lied, met in de Quechua-taal als titel 'Hanacpachap Cussicuinin', de 'Hemelse Vrede', van twintig korte coupletjes komt ook het sterrenbeeld Zuiderkruis, onderdeel van de Pleiaden, voor. Destijds een belangrijke schakel in de geloofswereld tussen de bewoners van de Andes en 'Rome'.

De twintig coupletten worden steeds in blokjes van vier coupletten op diverse manieren uitgevoerd.

Tussen deze blokjes klinkt oude (kerst)muziek uit de nieuwe wereld, muziek van anonieme componisten uit Venezuela en Guatemala. Ook van José de Orejón y Aparicio uit Peru, Diego Ortiz uit Toledo (Esp.), Juan Cererols uit Marteroll (Esp.), 'Villancicos', vrolijke kerstliedjes uit Mexico, die van rond de 16e tot de 18d eeuw rond kerst in de Nieuwe Wereld werden gezongen. Maar ook Jacob van Eyck en Georg Friedrich Händel uit de oude wereld.

Zangers van het Bachkoor Doetinchem en het kwartet KWARTover60 zingen. Het Barlheze Consort, klavecimbel, barokcello, blokfluiten en sopraan, verlenen hun medewerking, maar wordt bijgestaan door een tamboer, trompettist en een bespeler van een zinc. Ook het publiek wordt uitgenodigd een viertal coupletten mee te zingen. Wél in de oude taal uit de Andes, het Quechua. Mirjam Berendsen begeleidt de samenzang op het Lohmanorgel. Wilbert Berendsen heeft als dirigent de algehele leiding. Tevens speelt hij ook een korte improvisatie op het orgel over de mooie eenvoudige melodie van dat aloude lied.

Zondagmiddagconcert 'Hanacpachap Cussicuin'in de Dorpskerk Vorden, 10 december, aanvang 15.30 uur. Toegang 12 euro, tot en met 16 jaar vrij. Kaarten aan de kerk voor het concert. Reserveren en informatie mogelijk via de website, mail of telefonisch.

vriendenvandedorpskerkvorden.nl
concerten@vriendenvandedorpskerkvorden.nl
0575-556381